V Á R A K O Z Ó K

Az elõadás két részbõl áll össze. Az elsõ rész, a Vendégszeretõ  egy legénylakás egyetlen lakójának egyik délutánját jeleníti meg, melyben a magányos férfi utazást tesz idõben és térben, ahol megkísérli tisztázni gondolatait az életérõl - múlt, jelen és jövõ tükrében. A másoik rész, a Székek Ionesco mûve az utolsó emberpár drámáját jeleníti meg sajátos abszurd színházi világában. Táncszínházi változatunk az utolsó emberpárt jeleníti meg sajátos táncszínházi világunkban.

 

I. rész
Vendégszerető
- Szőcs Géza A vendégszerető c. versének ihletésére -

Zeneszerzők: Küttel Dávid, Korom Attila
Előadók: Bálint Péter, Móri Csaba, Topperczer Anita

A darab egy legénylakás egyetlen lakójának egyik délutánját jeleníti meg, melyben a magányos férfi utazást tesz időben és térben, ahol megkísérli tisztázni gondolatait az életéről - múlt, jelen és jövő tükrében.

"Erről a produkcióról elmondható, hogy minden kelléknek, zenei frázisnak, látványban, játékban és táncban bekövetkező fordulatnak értelmezett helye és logikus indoka van, s az egész - bár a kötöttségek ellenzői a dramaturgiai felépítés párthíveit ezzel szokták riogatni - mégsem válik didaktikussá."
Nánay István - Színház

II. rész
Székek
- E. Ionesco A székek c. drámája ihletésére -
Zene:Délalföldi Szakszofon Zenekar, Dresch Quartett

Előadók: Bálint Péter, Bozsó Ágnes, Fejes Krisztina, Harangozó Veronika, Janek Ágnes, Józan Gábor, Móri Csaba, Suplicz Mihály, Szabó Katalin,
Thiard-Laforest Csaba, Topperczer Anita, Tóth Sándor

Ionesco műve az utolsó emberpár drámáját jeleníti meg sajátos abszurd színházi világában. Táncszínházi változatunk az utolsó emberpárt jeleníti meg sajátos táncszínházi világunkban.

" Juhász Zsolt több síkon zajló és több síkon értelmezhető, tragikus-szomorú, szép színházi pillanatokkal, merész megoldásokkal operáló koreográfiája (...) hihetetlenül expresszív anyag, a népzene és a free jazz határterületeit bejáró zenei képletekkel és erős, lendületes és pontos tánccal."
Nyulasi Zsolt - Dunaújvárosi Online

 
 Design: Bognár József
 Látvány: Lendvai Károly
 Fény: Kovács József
Asszisztens: Móri Csaba
Rendező-koreográfus:
Juhász Zsolt Harangozó-díjas


2005. február 1-től a táncszínház arculatát új művészeti vezető, Szögi Csaba és a köré gyűlő hasonló gondolkodású alkotócsoport határozza meg. A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház olyan kortárs együttes kíván lenni, amely felismerhetően és nyilvánvalóan a folklórt használja produkciói alapanyagául, úgy, hogy  a kor igényeinek megfelelő kortárs táncszínházat hozzon létre, melyet egy koreográfiai laboratórium működtetésével kíván biztosítani.

A kialakítandó repertoárban szeretnének helyet adni az elmúlt években született olyan alkotásoknak is, melyek értékeit az idő igazolta - bárhol készültek is ezek a koreográfiák

A '80-as években Dunaújváros egyszer már volt a táncszínház-rajongók zarándokhelye, az akkori - országos, de talán közép-európai szempontból is egyedülállót produkáló - Szögi Csaba vezette Vasas Táncegyüttes alkotóműhelye jóvoltából. A társulat e táncszínházi-koreográfiai irányzat örököse, s feladatának ezen szellemiség őrzését, folytatását tartja.

 

süti beállítások módosítása