A Miskolci Nemzeti Színház vendégjátéka

A Miskolci Nemzeti Színház novemberben két elõadással is képviselteti magát a fõvárosban. Ezek a Szép kilátás, és az Agyõ, Európa, Európa agyõ...

A Két színdarabról

A Szép kilátás című színjáték (bemutató: szeptember 30.) és az Agyő Európa, Európa agyő című fantázia (bemutató: október 1.) nemzetközi vállalkozás. Paolo Magelli nemzetközi hírű olasz rendező alkotótársai a magyar színészek mellett a világhírű zeneszerző és hegedűművész, Alexander Balanescu, és a rendező állandó munkatársa, a horvát színházi élet neves képviselője, Željka Udovičić dramaturg volt.

A Szép kilátás szerzője, Ödön von Horváth a hontalan, vándorló, kutató és kritikus alkatú közép-európai megtestesítője, az Osztrák-Magyar Monarchia szülötte, aki magyar volt, de németül írt.

Az Agyő Európa... című fantáziának sok szerzője van: Paolo Magelli munkatársainak, ismerőseinek és a színészeknek az emlékeiből, írásaiból, sztorijaiból írta dramaturgjával közösen a szöveget. A műben fontos szerepet kap Alexander Balanescu zenéje, amelyet a színház zenekarából alakult Kis Szeptim Zenekar élőben játszik a színpadon. A Thália Színház előadásain Alexander Balanescu is zenélni fog. És fontos a mozgás is, amely Krámer György koreográfus munkája.

 

Röviden a Szép kilátásról
"Önök a hazám iránt érdeklődnek, én meg azt felelem: Fiuméban születtem, Belgrádban, Budapesten, Pozsonyban, Bécsben és Münchenben nevelkedtem, és magyar útlevelem van - de: "haza"? Olyat nem ismerek. Tipikus ó-osztrák-magyar keverék vagyok: magyar, horvát, német, cseh - a nevem magyar, az anyanyelvem német. Messze németül beszélek a legjobban, ma már csak németül írok, tehát a német kultúrkörhöz, a német néphez tartozom. Ám a "hon" nacionalistává hamisított fogalma idegen tőlem. Nekem a nép a honom..."

Ödön von Horváth

Ödön von Horváth 1926-ban írt darabja eredeti műfaji megjelölése szerint "komédia három felvonásban", valójában azonban egy szatirikus, kegyetlen, hazugságot és képmutatást leleplező "fekete komédia". Színhelye a jobb napokat is látott Szép kilátás Hotel valahol az Alpokban. A hotelbeliek mind lecsúszott, kétes egzisztenciák: a színészből lett, gyanús ügyleteket bonyolító szállodaŹigazgató, a bíróság előtt egyszer már hamisan esküdő pincér, az emberölésért börtönt is megjárt sofőr, a lopott autókkal feketéző kereskedő, a kártyaadósságba keveredett öreg báró és a mohó, élveteg bárónő. Ebbe a lezüllött panopŹŹtikumba toppan be egy fiatal lány, a szállodatulajdonos egykori szeretője. A szállodatulajdonos ki akarja dobni, s a hotel többi férfilakója - hogy segítsék a "főnököt" -, a lány szeretőjének hazudva magát, kegyetlen színjátékot adnak elő. A helyzet azonban megváltozik, amikor kiderül, hogy a lányra szép kis örökség vár...

Ödön von Horváth sokáig elfeledett darabját az RS9 Stúdiószínház 2001-es bemutatója óta nem játszották Magyarországon. A miskolci előadás - már csak a rendező személye miatt is - fontos színházi esemény.

 

Így született az Agyő Európa, Európa agyő
"Az Agyő Európa előadás megszületése érdekes történet. Először az volt a terv, hogy Ödön von Horváth életrajzi jellegű és más rövid írásaiból álló darab készül, amelyben fontos szerep jut zenének, a táncnak. Egy Horváth-szöveg nyomán Utazás a Paradicsomba lett volna a címe, műfaji megjelölése pedig zenés fantázia. Aztán meggondoltam magam. Sokkal elolvastattam az Adamik Lajos által lefordított szövegeket, és azt kértem magyar barátaimtól, munkatársaimtól és a színészektől, hogy írják le a maguk történeteit, ami a Horváth-féle szövegek olvastán eszükbe jut, ami megrázza vagy éppen megnevetteti őket. Később beszélgettem is velük, és ez az interjús eljárás is egy lehetőség, hogy egyfajta színházi szöveg szülessen. A különféle szövegeket aztán állandó munkatársammal, Željka Udovičić dramaturggal közösen alakítottuk-gyúrtuk-variáltuk és írtuk együtt.

Évekkel ezelőtt, amikor Halasi Imre még az Operettszínház igazgatója volt, elkezdtünk egy közös projektet Alexander Balanescuval, de az nem valósulhatott meg. Az idén megjelent Balanescu Maria T. című albuma, amelyen a számomra is nagyon fontos Maria Tănasének állít emléket. A zenét hallva, tudtam, ehhez a munkámhoz Balanescut kell társamul hívni."


Paolo Magelli
- rendező

Balanescu és Magelli

Ödön von Horváth
SZÉP KILÁTÁS
színjáték két részben
Rendező: PAOLO MAGELLI

Szereplők:
FANDL FERENC, HUNYADKÜRTI ISTVÁN, BŐSZE GYÖRGY, KASZÁS GÉZA, HALMÁGYI SÁNDOR, HERNÁDI JUDIT, VARGA KLÁRI
Koprodukciós partner: Thália Színház

2005. november 25. péntek, 18 óra - THÁLIA SZÍNHÁZ, Budapest
2005. november 26. szombat péntek, 18 óra - THÁLIA SZÍNHÁZ, Budapest

részlet a Szép kilátás c. előadásból

Paolo Magelli - Alexander Balanescu -Željka Udovičić
AGYŐ EURÓPA, EURÓPA AGYŐ
fantázia egy részben
Rendező: PAOLO MAGELLI
Zeneszerző: ALEXANDER BALANESCU
Koreográfus: KRÁMER GYÖRGY

Szereplők:
BARTA MÁRIA VIOLA, BŐSZE GYÖRGY, FANDL FERENC,
HALMÁGYI SÁNDOR, HOMONAI ISTVÁN, HUNYADKÜRTI ISTVÁN, KASZÁS GÉZA, KEREKES VALÉRIA, MÁHR ÁGI, MÜLLER JÚLIA, SZIRBIK BERNADETT, VARGA ANDREA, VARGA KLÁRI

Közreműködik a zeneszerző: ALEXANDER BALANESCU

Koprodukciós partner: Thália Színház

2005. november 25. péntek, 21,30 óra - THÁLIA SZÍNHÁZ Budapest
2005. november 26. szombat, 21,30 óra - THÁLIA SZÍNHÁZ Budapest
2005. november 27. vasárnap, 19 óra - THÁLIA SZÍNHÁZ Budapest

süti beállítások módosítása