Ajánló a Kairói lúdhoz és a Motettákhoz

A L’oca del Cairo Mozart elsõ nagy olasz nyelvû vígoperája - lenne, ha elkészült volna. Az operát a zeneszerzõ félbehagyta, pedig az elsõ felvonás teljesen elkészült. Oka a szövegíróval G. B. Varesco-val történt egyet nem értése. Az opera elsõ felvonását Gyöngyösi Levente rekonstrukciójában hallhatja a közönség a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar Bach-Händel-Haydn-Mozart bérlete keretén belül.

W.A. Mozart : L’oca del Cairo és motetták a Nemzeti Hangversenytermeben.

Egy pár gondolat az alapító karmesterről és a zenekarról, valamint a kórusról.

Vashegyi György

Vashegyi György 1970-ben született Budapesten, és zenei tanulmányait hangszeres zenészként kezdte: hegedű-, furulya-, oboa- (később barokk oboa-) és csembalótanulmányokat folytatott. 16 évesen vezényelte első hangversenyét, és már 18 éves korában felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző szakára, ahol Lukács Ervin tanítványaként végzett 1993-ban. 1990-ben megalapította a Purcell Kórust az angol barokk szerző Dido and Aeneas c. operájának koncertszerű előadására, és egy évvel később létrehozta az Orfeo Zenekart is, amely e nevet Monteverdi L'Orfeójának első teljes magyarországi előadása után vette fel. E két együttes tagjai azóta Magyarország kiemelkedő régi zenei specialistáivá váltak: repertoárjuk gerincét a Gesualdótól Mozartig terjedő periódus zenéje alkotja, de számos alkalommal megszólaltatnak későbbi kompozíciókat is.

Az est keretén belül elhangzanak még Mozart Motettái is. K276, K277, K198, K273 és az Esz-dúr ("Jeunehomme") zongoraverseny, K271 is, melyet a neves fortepiano művész Malcolm Bilson ad elő.

2005. november 13. vasárnap 18:00
Művészetek Palotája, Nemzeti Hangversenyterem
Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar hangversenye
Vezényel : Vashegyi György

Közreműködnek :

-Hamvasi Szilvia
-Csereklyei Adrienn
-Halmai Katalin
-Takáts Zsuzsa
-Timothy Bentch
-Megyesi Zoltán
-Hámori Szabolcs
-Csizmár Dávid

Malcolm Bilson - fortepiano

Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar

Gyöngyösi Levente

 

szerző: Megyeri Zoltán

süti beállítások módosítása