"Mesebeszéd", Pogány Judittal

November 19-én lesz a premierje az Örkény Színházban A sötétben látó tündér címû színdarabnak, amelyet magyar népmesék motívumainak felhasználásával írt Bagossy László. 

(MTI) - A sötétben látó tündér főszerepében a mesefigurákat mesterien alakító Pogány Juditot láthatják a gyerekek és a felnőttek.

"Mesebeszédnek" titulálja darabját Bagossy László...

Ahogyan a darab bevezetőjében írja: "A Sötétben látó tündér nemcsak születéséről mesél majd, hanem elárulja azt is, hogyan tanult meg látni a sötétben. Mesél majd Tökmag királyfiról, aki képes volt elmenni a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének legsötétebb szegletébe egyetlen üveg lekvárért. Csakhogy ez nem volt közönséges lekvár - az üvegben lakott valaki."

A rendező ugyancsak Bagossy László. Zenei munkatárs Vajdai Vilmos.

A SÖTÉTBEN LÁTÓ TÜNDÉR
-mesebeszéd-

Magyar népmesék motívumainak felhasználásával írta: BAGOSSY LÁSZLÓ A Sötétben Látó Tündér szerepében: POGÁNY JUDIT
Közreműködik: KÖLESÉRY SÁNDOR
Látvány: BAGOSSY LEVENTE
Jelmez, maszk, báb: SOSA
Zenék, hangok: VAJDAI VILMOS
Asszisztens: KANIZSAY ZITA
Rendező: BAGOSSY LÁSZLÓ

"Most elmondom, hogyan születnek a tündérek. A tündérek úgy születnek, hogy minden hetvenhetedik esztendőben, tavaszi reggelen, mikor az erdők alján illatozik a medvehagyma, a szerelmes tündérfiúk meg a szerelmes tündérlányok kirepülnek a tisztásokra, átkarolják egymást és csókolózni kezdenek szépen. Na, erre aztán minden hetvenhetedik esztendőben gyönyörű szappanbuborékok szoktak hullani az égből - ezekben a szappanbuborékokban érkeznek a világra a tündérgyerekek. Hogy ki a csuda eregeti őket, a Jóisten vagy valaki más, azt senki se tudja. Én is már csak arra emlékszem, hogy javában szállingózok lefelé az égből, és a többi testvéreimmel együtt próbálok megkapaszkodni szépséges tündéranyám hajában vagy szépséges tündérapám fülében. Mert amelyik tündérgyerek megkapaszkodni nem tud, az bizony a földre hullik, éhes rókák fellefetyelik, csípős hangyák össze-vissza másszák, butácska őzikék halálra tapossák és vége az életének."

A Sötétben Látó Tündér sikeresen túljut születésének megpróbáltatásain, és elmeséli, hogyan érdemelte ki a nevét, hogyan tanult meg látni a sötétben, és a képzelet segítségével hogyan járta meg oda-vissza a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének legsötétebb szegletét.

Bemutató: 2005. november 19. 
 

forrás(ok): Kultúra.hu, MTI
 

süti beállítások módosítása