Kex és tea

Igényes és szórakoztató mûsorunkban, meghitt és kellemes hangulatban (gyertyafény, aláfestõ zongoraszó, sokféle tea, aprósütemény,) kalauzoljuk el a nézõket a kortárs irodalom szépségeibe, mutatjuk meg rejtett vagy ismeretlen értékeit.

Az irodalom ma csak kis körben népszerű, nem eladható, nem "trendi". Szándékunkban áll az előítéletek és ódzkodások, és azon nézetek eloszlatása, miszerint a modern irodalom, a közelmúlt magyar irodalma értelmetlen és érthetetlen - eloszlatása. Szerintünk ugyanis szerethető, fogyasztható, kézzelfogható, sőt szórakoztató. Ennek bizonyítására előadásainkon saját magunk válogatunk elsősorban kortárs magyar szerzők műveiből, és az általunk legjobbnak találtakat teaházi körülmények között tárjuk a közönség elé. Felolvasóestünk tehát szórakoztató kedvcsináló: célunk megkedveltetni a hallgatókkal a műveket, és olvasásra buzdítani őket. A művekkel a művekért, az irodalomért, magáért a szöveg öröméért.

A 2004-2005-ös évadtól kezdve tematikus estjeink rendszeres helyszíne a Marczibányi Téri Művelődési Központ kamaraterme. Előadásaink középpontjában minden hónapban egy-egy meghatározó mai magyar író vagy költő áll, az ő műveikből és kedvenc olvasmányaikból válogatunk, s legtöbbször a szerzők maguk is olvasnak fel alkotásaikból. Az estek a felolvasások után a szerzővel való kötetlen beszélgetéssel folytatódnak. A tavalyi évad vendégei voltak: Tóth Krisztina, Lackfi János, Garaczi László, Háy János, Varró Dani.

Az öt éve sikeresen működő és folyamatosan megújuló Kex és tea előadásokon elhangzott szövegek nagy része - a Vakok és Gyengénlátók Szövetségének stúdiósainak segítségével - immár CD-n, stúdióminőségben is hozzáférhető.


A Momentán Társulatról
"A Momentán Társulat tagjai: Boldoghy Borbála, Bódy Gergely, Harsányi Bence, Kiskovács Attila, Molnár Levente, Nemes Takách Kata, Simonyi Balázs, Tóth Barnabás, Várady Zsuzsi éééés a zongoránál: Pirisi Laci.

Mindannyian Földessy Margit "köpönyegéből" és drámastúdiójából bújtunk ki, az évek-évtizedek során vele-mellette fedeztük fel a kreativitást és a játékosságot magunkban.

2001-ben Balázs, Barna és Bence új produkciót hoztak létre: Yasmina Reza méltán népszerű darabját, a Művészetet tűzték színpadra. Ez a színpad - ahogy a felolvasóesteké is, évekig a Jókai Klub maradt. Ebből adódott törzsközönségünk is, elsőként a "margitosok" váltak rendszeres, visszatérő vendégeinkké.

2003-ban úgy döntöttünk, hogy az évek - egyeseknél több mint egy évtized - óta gyakorolt és azóta folyamatosan, újból és újból örömet okozó improvizációt nézők számára is élvezhető és izgalmas előadásokká formáljuk. Így tehát Attila, Bence és Levente elmélyült a Magyarországon alig ismert, de Nyugat-Európában és Amerikában rendkívül népszerű és nagy hagyományokkal bíró improvizációs színház tengernyi szakirodalmában. Néhány hónapnyi tréningezés után (mert bármilyen furcsa, a rögtönzéshez is van mit) első Rögv-Est előadásunkat 2003. november 11-én tartottuk meg a Spinoza házban. Ezután nem sokkal "hivatalosan" is társulattá alakultunk és hatalmas viták után felvettük a Momentán nevet. Azóta több mint 50 előadásunk volt Budapesten és országszerte mindenfele, amerre hívtak minket, sőt már a határon túlra, Szlovákiába is eljutottunk.

2005 nyarán megtartottuk a Momentán Társulat első - nagy sikerű - táborát.

A Momentán Társulat mindannyiunknak az egyik legfontosabb dolog az életében. Ami persze nem jelenti azt, hogy ne lenne ezernyi más minden is. Akad köztünk magyartanár, drámapedagógus, filmrendező, látványtervező, műsorvezető, dramaturg, fotós is. Életünk hivatalosan és nem hivatalosan is a film, a színház, irodalom és zene körül forog.

Most itt tartunk."

 

 

 

süti beállítások módosítása