Délvidéki művészportrék

A MU Színház november végén  Három délvidéki mûvészportré címû estjén három vajdasági mûvészt mutat be:  Tolnai Ottó költõt,  Urbán András színházi rendezõt és Bicskei István színmûvészt. Pár nappal késõbb J.A. entenáriumi emlékmûsort  tartanak A mozdony, az más címmel Erdélyi György rendezésében.

November 28. Hétfő - 20 óra - MU Színház  

Három délvidéki művészportré
vendégek: Iván Attila filmes alkotó, Tolnai Ottó költő és Bicskei István színművész, aki Koncz István és Tolnai Ottó  verseket szaval.


Tűszúrások /Tolnai Ottó/

A dokumentumfilm Tolnai Ottó vajdasági irodalmár költészetére támaszkodva kalauzol el bennünket azokra a térségekre, bácskai tájakra, városokba, amelyek meghatározták életútját: Ó-Kanizsára, Újvidékre, Szabadkára, Palicsra és otthonába, a Homokvárba. Tolnai mozzanatait, életének helyszínei, eseményei, alakjai, tájelemei látomásszerű panorámává teljesednek ki s ezzel bevezetik e költészetbe Tolnai meghatározó élménykörét. "Gyermekkorom pannóniai idillje, mi más lenne az én birodalmam?"

Tolnai Ottó

Mozdulatok /Urbán András/

Lírai portréfilm Urbán Andrásról a délvidéki fiatal rendezőről, aki Nagy József mellett legnagyobb tudású színházi emberünk, az AIOWA alapítója, a Woyzeck, a Hamlet stb... rendezője. Olyan művészeti ágat szorgalmaz, amelyet csak ,,őrültek'' csinálnak - groteszkre, szélsőségesen esztelenre, netán perverzre áthangolt előadások. A nehezebb utat választotta, nem pedig a biztonságos kommerszet. A filmben betekintést nyerhetünk munkamódszerére és művészi látásmódjára.

Urbán András

Szivárványkígyó /Bicskei István/

Portréfilm Bicskei István színművészről, a franciaországi Jel színház tagjáról. Ez alkalommal Bicskei István színművész életútját, “szivárványkígyóját" követhetik. Útjára indult a nagy Szivárványkígyó, a Rainbowsnake, amelyet Bicskei Ausztráliában pillantott meg. Alakját az ottani bennszülöttek vésték a sziklába és követték életük során. Bicskei, ahogy a szülőföldjén nevezik Bütyök szivárványkígyója a kanizsai szikes, a Járás repedéseiből indult, körbejárva a világot, helyeket, színpadokat, embereket, hogy lassan visszatérjen kiindulópontjához.

Bicskei István

A filmek alkotói:
Fejős Csilla - szerkesztő, rendező
Iván Attila - operatőr, vágó
A filmek hossza: 3 x 33 perc

Beszélgetőtárs: Balázs Attila

***

November 30. Szerda -  20 óra-  MU Színház

A mozdony, az más
emlékműsor József Attila centenáriumára

Zene: Szabados György  Liszt-díjas
Dalok és a mama szerepében: Fehérváry Lilla
Közreműködnek: A BM Duna Művészegyüttes szólistái
Koreográfia: Juhász Zsolt  Harangozó-díjas
Szerkesztette, rendezte és a költő szerepében: Erdélyi György

“40 éve keringek körülötte és mondom, mondom. Miért? Mert felzaklat, felizgat. Elringat. Feldühít. Mert megnyugvást nyújt. Mert még mindig teli van felfedeznivalóval. Felemel. Megrendít. Mert elvezet a katarzishoz, s végül önmagunkhoz. Mert mint a szentek, vagy a kivételesen nagy művészek, leveszi rólunk terheinket, megbocsájta bűneinket. Mert Ő - az élet nagy balekja -segít nekünk megérteni az Életet." (Erdélyi György)
        

süti beállítások módosítása