A Vándorló palota az Anifesten

Régóta várja már a magyar animáció kedvelõ közönség Hayao Miyazaki legutóbbi animációját, A vándorló palotát.  December 10-én Miyazaki palotája az AniFesten debütál!

A nyugati közönség a japán anime legnagyobb mesterének tartja Hayao Miyazakit. Itthon is széles körben ismert munkái A vadon hercegnője és a 2002-es Chihiro szellemországban elég rajongót gyüjtöttek össze ahhoz, hogy A vándorló palotát már türelmetlenül várja az itthoni érdeklődők tábora. Decembertől a Best Hollywood jóvoltából kerül a mozikba A vándorló palota (Howl’s moving castle) című legújabb anime filmje, melynek premierje az AniFest3 fesztiválon lesz.

A vándorló palota egy igazi, sajátosan japán mese: egy átok miatt a fősszereplő kislányból agg vénasszony lesz. Ezzel kezdetét veszi egy furcsa, varázslatos utazás, amelyben szerepet kap egy jófej tűz-démon által irányított, lépkedő palota, egy ifjú és jóképű mágus, valamint rengeteg mágikus lény. A mese a lebilincselő történet mellett az olyan alapvető emberi értékekről szól, mint a lemondás, a szeretet, és az elfogadás. Nyolc év felett kötelező, felnőtteknek is.

A filmhez kapcsolva december 9-én pénteken, az AniFest fórumbeszélgetést tart az anime műfajáról. A beszélgetés résztvevői Vágvölgyi B. András, Varró Attila,  és Tóth Balázs lesznek, moderátoruk Kubiszyn Viktor.

A fesztiválon, szokás szerint további kerekasztal-beszélgetések is várhatóak, úgy mint a felnőtt és gyermekanimáció különbségei, de a tavalyi sikeres forgalmazói beszélgetést idén is folytatjuk. Magyar forgalmazók mesélnek arról, hogy miért vagy miért nem érdemes  animációs filmet bemutatniuk, és többek közt elmondják, hogy milyen filmeket láthatunk jövőre a mozikban.

A vándorló palotán kívül olyan egészestés animációs filmek láthatóak majd, mint a Zsinóron, Terkel, a terhelt, a Naranzs, Minyon és Dartanyan (korábban Loranga) továbbá egy kanadai-belga-spanyol koprodukcióban készült gyermekrajzfilm, a Pinocchio 3000. Természetesen ott lesz még a harmincöt filmből álló versenyprogram is, amelyek a 2000 eurós fődíjért versenyeznek. A díjak átadására a fesztivál közönsége számára is nyitott záró gálaesten kerül sor a nyertes filmek bemutatásával együtt.

süti beállítások módosítása