Theremin

Címmel alaposan fölszerelkezett a TÁP-Színház Najmányi László írta-tervezte-rendezte elõadása: Theremin (A mechanikus ember) Remix Africana - A hommage to Lavinia Williams, amit a Süss fel nap-ban mutattak be hétfõ éjszaka.

Anne Applebaum aprólékosan adatolt, hihetetlen szorgalmú kutatásain alapuló A Gulag története I-II. (Európa Kiadó, 2005.) érinti a nemzetközileg ismert Leon Theremin, szovjet-orosz tudós és képzőművész tragikus és mindmáig megfejtetlen élettörténetét is. Föltalálója az első térvezérlésű elektronikus hangszernek - a thereminnek -, az NKVD beszervezte informátorának, majd az Egyesült Államokban maradt, ahol beleszeretett és feleségül vette Laviniát, egy Haitiról származó fekete táncosnőt, (aki 1926-ban együtt szerepelt Josephine Bakerrel a Shuffle Along csupa-fekete együttesben). A boldogság kurta. A tudóst hazarabolja az NKVD. Lágerbe csukják. Karagandában együtt  raboskodik Szolzsenyicinnel. Sztálin díjat kap rabként végzett tudományos felfedezéseiért.

A TÁP Színház-bemutatta előadásnak azonban nem Theremin a főszereplője, hanem elrabolt férjét 50 évig növekvő szenvedéllyel kereső szerelmese, Lavinia Williams.

Najmányi László megírta a sztálini korszak Romeo-Júliáját, számítógépes animációkra, Moholy-Nagy fényképfelvételeire, John Heartfield montázsaira és betűtípusaira, valamint a vásári illuzionistából játékfilmessé lett Robert Houdin szemcsaló káprázataira emlékeztető látványosságokkal szolgáló, pompázatosságában is szikáron tárgyszerű, tudományosan egzakt levezetésű.

A két thereminre, számítógépes animációkra, foszforeszenciára, és   táncosnőre komponált remix, műfaját tekintve nem más, mint a Professzor  amerikai felesége, a Haiti szigetéről származó fekete táncosnő, Lavinia  Williams emlékének tiszteletére szentelt, csirkevér helyett digitális  effektusokkal akcentuált voodoo ceremónia. A sötét rituálé során, az  elrabolt férjét 50 évig kereső Laviniát megszemélyesítő Nagy Szilvia  saját, az időben megfagyott árnyékával táncol.

Közreműködnek: Vajdai Vilmos, DJ NoMore, Nagy Szilvia
Jelmez: Juristovszky Sosa
Írta és rendezte: Najmányi László

fotók az előadásból >>

szerző: MGP

süti beállítások módosítása