Kreativitási és színházi világbajnokság

“Ha a kreativitás azt jelenti, hogy hogyan teremtsünk a semmibõl valamit, akkor a magyarok most megmutatták, hogyan kell ezt csinálni" - mondta dr. Micklus, az Odyssey of the Mind (Az Értelem Odüsszeája) elindítója 1992. május 30-án az USA-beli Boulderben, amikor 10000 fiatal tomboló ünneplése közepette átadta a budapesti Vörösmarty Gimnázium dráma tagozatos diákjaiból alakult héttagú csapatának - a magyar OM-verseny elsõ helyezettjének - a világbajnoki gyõzelemért járó aranyérmeket és a Ranatra Fusca különdíjat, amelyet kiemelkedõ kreativitásukért ítélt nekik a zsûri.

A tizenhárom év alatt  - amióta a program elindult - először fordult elő, hogy nem amerikai csapat nyerni tudott az OM hazájában, Amerikában. Ez az eredmény arra figyelmeztet, hogy meg kell teremtenünk a gyermekeinkben rejlő alkotókészség kibontakozásának feltételeit." (Részlet az Élet és Tudomány című folyóiratból, 1992/50A)

Az Értelem Odüsszeája képességfejlesztő-programot Dr. Sam Micklus és csoportja 1978-ban dolgozta ki az amerikai iskolák számára, amelyben minden jelentkező csapat megtalálja a maga érdeklődési területét, ezen keresztül azt a problémát, aminek megoldásához kreativitásukat kell használniuk. A program hamar nagy népszerűségre tett szert, mára az USA tagállamain kívül jelen van Európa több mint tizenöt, a világ majd ötven országában.


A dzsungel problémát feldolgozó csoport

Magyarország 16 évvel ezelőtt kapcsolódott be a versenyekbe, 1992-ben megalakult a magyar OM-társaság, s ugyanettől az évtől képviselik az OM Magyar Bajnokság győztes csapatai hazánkat. Az azóta eltelt 13 évben  gimnáziumunk tanulói ötször nyerték meg a verseny országos bajnokságát, és ennek eredményeként részt vehettek az amerikai rendezésű világbajnokságon.

Ma is hasonlóan tehetséges gyerekek alkotják azt a két csapatot, amelyek iskolánkat ebben az évben képviselik a versenyeken. Mindkét csapatunknak komoly az esélye, hogy az elmúlt évek sikereihez hasonlóan képviseljék hazánkat az OM Európa Fesztiválján és az amerikai világbajnokságon.
   

az egyiptomi problémát feldolgozó csoport

ODYSSEY OF THE MIND
- AZ ÉRTELEM ODÜSSZEÁJA PROGRAM


 " A kreativitás azt jelenti, hogy valaki képes másképpen látni a világot, így képes arra is, hogy egy problémához, feladathoz másképp nyúljon, másképp oldja meg, mint az átlagemberek.A jó kérdésekre több válasz létezik, a rosszakra csak egy. A kreativitás azt is jelenti, hogy egy megoldáshoz a lehetséges utak közül megtaláljuk azt, amelyik a leginkább célravezető. A kreativitás mindenkiben benne lakozik, csak meg kell találni az utat, amin keresztül elő lehet hozni. Meg kell találni azt az érdeklődési területet, amelyben ez a különleges képesség felszínre tud kerülni.

A Program felépítése: Az értelem odüsszeája Program feladatait az Egyesült Államokban találják ki minden évben, angolul szeptemberben jelennek meg. A magyar fordítások november elején kerülnek ki az érdeklődőkhöz, a csapatoknak ettől kezdve van módjuk dolgozni a megoldáson. A Program felmenő rendszerű, a regionális bajnokságot követi országos bajnokság, Európa Fesztivál, Világbajnokság. Ez utóbbira a Magyar Bajnokság legjobbjai nyernek részvételi lehetőséget.

Odyssey of the Mind

Az iskola a jövőre megrendezett lengyelországi európai bajnokságra két csapattal nevezett. Az egyik feladata egy globális probléma feltárása, feldolgozása, a másik pedig egyiptomi képzőművészeti alkotások készítése és bemutatása.

Középpontban természetesen a kreativitás.

forrás: Mészáros Zsolt, Mandics Gabriella (a kreativitás VB-re készülő két  csapat edzői) Elérhetőség: Mandics Gabriella: 06/30-255-09-72, mandics.gabriella@kimi.hu

 

süti beállítások módosítása