Kettős premier

Az Egri Gárdonyi Géza Színház két bemutatót tart egyidõben. Stúdiószínpadukon Ödön von Horváth Don Juan megjön a háborúból címû darabját, Nagyszínpadukon a Pál utcai fiúk-at mutatják be.

December 14., szerda 19 órakor
Egri Gárdonyi Géza Színház, Stúdiószínpad

Ödön von Horváth
DON JUAN MEGJÖN A HÁBORÚBÓL
színjáték

Fordította: Márton László

Fotók az előadásról >>
 
Don Juan: KASZÁS GERGŐ

A nők:
BOZÓ ANDREA, DIMANOPULU AFRODITÉ,
IVÁDY ERIKA, KOVÁCS PATRÍCIA,
MÉSZÁROS SÁRA, NAGY ADRIENN,
NÁDASY ERIKA, SAÁROSSY KINGA,
TATÁR GABI, VÁLI ZITA
 
Játéktér: RADOSLAV MILENKOVIĆ
 
Jelmez: SZŰCS EDIT
Dramaturg: HORVÁTH BARBARA
 
Ügyelő: LUDÁNYI ANDREA
Súgó: SZECSKÓ ANDREA
Rendezőasszisztens: LÁZÁR RITA


Rendező: RADOSLAV MILENKOVIĆ

"A darab nekem a bűnről és a büntetésről szól. És a reményről. Don Juan bűne, hogy a tökéletességet keresi, az ideális szerelmet. A tökéletesség viszont Isten birtoka, nem az emberé. Az emberi világ sajátja a hiba, az esendőség. Don Juan létezésének abszurditása, hogy tudja, amit keres, nincsen." (Radoslav Milenković rendező)

Az első világháború végén a frontról hazafelé tartó Don Juan  menyasszonyához igyekszik. A fizikailag és lelkileg elcsigázott férfi egyetlen reménye és vágya, hogy hűtlenül elhagyott kedvesével új életet kezdhet.  A lány azonban évekkel ezelőtt - a nagyanyjához költözött és nem sokkal később -, belehalt szerelmi bánatába.
A nagymama bosszúból nem hajlandó válaszolni a férfi kétségbeesett leveleire s  megírni az igazságot, hogy unokája halott. Útközben a legyengült Don Juan kórházba kerül, de csodával határos módon  túl éli a spanyolnátha járványt.

Miután semmilyen üzenet nem érkezik hőn áhított szerelmétől úgy határoz, hogy enged a körülötte örvénylő élet csábításának és új szerelmi kalandokba bocsátkozik. Szobát bérel egy  leányait egyedül nevelő özvegynél,  és műtárgy kereskedéssel kezd foglalkozni. Szeretői közt filmszínésznő, iparművésznő, fogtechnikusnő mellett hirtelen meggazdagodott spekulánsok feleségei és barátnői is feltűnnek. A nők akár függetlenek, akár nem Don Juan számára hamar érdektelenné válnak, hiszen nem tudják pótolni azt az egyet, az igazit, aki után a férfi vágyódik. 

A sors fintora, hogy az özvegy kisebbik leánya, -  az egyetlen lény talán, akit önzetlenül kedvel - erőszakkal vádolja, s bár a férfi  ártatlansága teljes tudatában saját magát jelenti fel a rendőrségen, mégis menekülnie kell a hatóságok elől. Így érkezik meg egy havas téli éjszakán régóta keresett szerelme sírjához, hogy várja sorsa beteljesülését.

Ödön von Horváth 1936-ban írt műve, egy melankolikus, sodródó Don Juant állít elénk, aki Moliére-i, illetve Mozart-i elődjével szemben, egy értékeitől megfosztott, átalakulóban lévő világ utolsó, ideálra vágyakozó hőse.

***

December 16., péntek 19 órakor
Egri Gárdonyi Géza Színház, Nagyszínpad

Molnár Ferenc
 
A PÁL UTCAI FIÚK
színmű 
 
Színpadra alkalmazta: Török Sándor

Fotók az előadásról >>

 
BOKA GÁL KRISTÓF
NEMECSEK MEZEI BENCE
GERÉB MÉSZÁROS MÁTÉ
CSÓNAKOS VAJDA MILÁN
WEISZ RÁCZ JÁNOS
CSELE HÜSE CSABA
BARABÁS SZÍVÓS GYŐZŐ
KOLNAY NAGY ANDRÁS
RICHTER Tóth Levente 
 
ÁTS FERI PÁLFI ZOLTÁN
NAGY PÁSZTOR VENCZEL VALENTIN
KIS PÁSZTOR HORVÁTH FERENC
SZEBENITS TUNYOGI PÉTER
WENDAUER FEHÉR ISTVÁN
 
Díszlet/Jelmez: NEMES TAKÁCH KATA  Irodalmi munkatárs: Németh Ákos 
Dramaturg: Sirokay Bori
Ügyelő: Hódosi Ildikó Súgó: Horváth Éva
Rendezőasszisztens: Jakó Beáta
 
 
Rendező:  Görög László

"Van ebben a történetben valami, amely mély érzéseket hoz ki az emberből. A gyermeki énjét, óhajtozását a gyermeki nyíltság iránt, mely megrendítő ... Az alaptörténetből nem veszünk el, de a szándékom nem az, hogy helyettesítsük az olvasás élményét. Éppen ezért érdekes felnőtt emberekkel és egy gyerekkel a színpadra ezt a történetet "beengedni"."
(Görög László rendező)

" A grund... A pesti gyerek számára ez jelenti a végtelenséget és a szabadságot. A Pál utcai telek gyönyörű sík föld volt, s ez volt az, ami az amerikai prériket helyettesítette... mindennap az volt, amivé éppen kinevezték. Négy-öt ponton volt erőd, és minden erődnek meg volt a maga kapitánya. Kapitány, főhadnagy, hadnagy. Ez volt a hadsereg. Közlegény, fájdalom, nem volt, csak egy. Az egész grundon csak egyetlen közlegénynek parancsoltak, egyetlen közlegényt egzecíroztattak, egyetlen közlegényt ítéltek holmi kihágásokért várfogságra... ez az egyetlen közlegény Nemecsek volt, a kis szőke Nemecsek... Felnézett az erődre. Nem látott fenn senkit, de érezte, hogy valaki motoszkál az ölfák közt. Hát nekiindult, és fölkapaszkodott a kiálló végeken. A zászló mellett, jobb lábát az erőd falára téve állott fönn Áts Feri, a rettenetes Ács Feri, mindnyájuk ellensége, a füvészkertiek vezére... Csöndesen szólt le a kisfiúnak: Ne félj, Nemecsek! De Nemecsek akkor már félt, sőt szaladt. ...mire a telekről visszanézett, már nem volt fenn a tetőn az Áts Feri vörös inge. Hanem a zászló is hiányzott az erődről. A kis piros-zöld zászlót, amelyet a Csele nővére varrt, magával vitte...Mikor másnap délután a fiúk úgy fél három körül sorra beszállingóztak a grund kisajtaján, a palánk belső részén nagy papírlapot láttak... kiáltvány volt, melyet éjszakája feláldozásával Boka írt. " 
(Molnár Ferenc)

JEGYEK VÁLTHATÓK a SZERVEZŐIRODÁBAN
Eger, Széchenyi u. 5. tel.: 06/36/518-347,  tel/fax:  06/36/518-348
hétköznapokon 10-13  és  14-18 óráig, valamint
az előadások előtt 1 órával a JEGYPÉNZTÁRBAN
Eger, Hatvani kapu tér 4. tel.: 06/36/ 510-732
e-mail :  szervezes@gardonyiszinhaz.hu

süti beállítások módosítása