Kárpáti Péter: Első éjszaka avagy utolsó

Kárpáti Péter drámaíró ezúttal az arab-muzulmán népköltészet remekét, Az Ezeregyéjszaka meséit vette alapul színdarabjához. A Jászai Mari Színház és az Örkény Színház közös produkcióját Novák Eszter rendezte.

Az Ezeregyéjszaka nem gyermekeknek való. Pikáns és kegyetlen, szertelen humorú mesék ihlették a szerzőt, és az a leplezetlen őszinteség, mely úgy mutatja be férfi és nő kapcsolatát, mint valami szerelmi világháborút.

"Nehezen tudnám megmagyarázni, hogy miért vonzanak a mesék ilyen szenvedélyesen. Nemrégen a fürdőszoba-küszöbünkön kinőtt egy növény. Nem is vettük észre, csak a kisfiam, aki közel van a földhöz, és egyébként is mindent megfigyel. Elkezdte gondozni, öntözni - ehhez hasonló céltalan kertészkedés a mesegyűjtés is." (Kárpáti Péter)

"Hogy a tegnapi lány milyen volt? Tündökletes volt. Elbűvölő, remekbe szabott. Sudár termetű, szökkenő keblű, maga a tökély, a harmónia. A szeme hasonlatos a vadtehén szeméhez. A szemöldöke, mint az újhold íve. A szája: Salamon pecsétje. Ajka, mint a korall, fogai igazgyöngyök. Nyála édesebb, mint a nektár. Derekának karcsúsága elképzelhetetlen volt hátsófele súlyos halmai felett, és ezt a pompás segget két csodás comb tartotta, satöbbi, satöbbi. Hozzám lépett, magamhoz szorítottam, csókolt, én csókoltam, csípőjéhez nyúltam, együtt estünk a földre, megoldottam nadrágját, enyelgésbe fogtunk, ölelkeztünk, játszadoztunk, gyöngéd szavakat váltottunk, lábainkat összefontuk, keringtünk a szent ház körül, zeget-zúgot felkutattunk, mígnem elernyedtek tagjai, elhanyatlott, ájulásba hullott. Összefonódva aludtunk reggelig. Reggel fogtam ezt a handzsárt, és elvágtam a nyakát. Mit akarsz még tudni?"

 ***

Jászai Mari Színház - 2005. december 17. szombat 19 óra
Kárpáti Péter: Első éjszaka avagy utolsó
Mit tett Umáma Átikával? Avagy a szerelem megszállott rabjának története

Szereplők:
Derzsi János, Széles László, Fazekas István, Honti György, Bíró Kriszta, Debreczeny Csaba, Kerekes Éva, Pogány Judit, Csuja Imre, Járó Zsuzsa, Czukor Balázs, Dömötör András.

További előadás a Jászai Mari Színházban:
2006. február 4. 19 óra kamaraterem
Infó: szervezes@jaszaimariszinhaz.hu; tel.: 06/70-382-81-28;

fotók: Sipos Zoltán

forrás: Jászai Mari Színház

süti beállítások módosítása