Krétakör - december

Olvassa el Ön is a Krétakör Színház decemberi levelét! Szólnak új bemutatójukról, az új év kezdetérõl, Schilling Sztanyiszlavszkij-díjáról, az igazi mikulásról, a tarragonai InCurt filmszemlérõl.

 

 

Kedves Barátunk!

Társulatunk a novemberi franciaországi turné után - három városban mutattuk be FEKETEország című előadásunkat - újra Budapesten játszik.

Decemberi előadásainkra már minden jegy elkelt. Kivétel a Katona József Színházzal közösen rendezett előszilveszteri műsor december 30-án este 7 órakor, amire viszont még nem lehet jegyet kapni, belépők ugyanis csak az előadás napján 14 órától a Katona pénztárában válthatók.

A program egyelőre nekünk magunknak is meglepetés, mert az előadás számait többnyire a helyszínen improvizálja a két társulat tagjaiból verbuválódott csapat.

Az estét a KrétakörSzínészTáncZenekar koncertje koronázza meg, amely "katonás" vendégek részvételével 23.30-kor kezdődik a Gödörben.

 

Új bemutató

 

Az újév első fontos eseménye az Előtte-utána premierje lesz a Katonában, január 13-án. A koprodukcióban készült előadást - a kiváló német szerző, Roland Schimmelpfennig darabját - Schilling Árpád rendezi, és a két társulat húsz színésze játszik benne.

 

A szerző a budapesti Goethe Intézetnek köszönhetően jelen lesz a premieren, és a második, január 14-i előadást követően nézőink is beszélgethetnek vele az előadás utáni közönségtalálkozón.

 

Évkezdés

 

A 2006-os évet egyébként január 3-án 20 órakor a Vidám Kisszínpadán nyitjuk a Mizantróppal (további előadások: január 4. és 5.), majd újra a Merlinben játsszuk a Kasimir és Karolinét január 7-én és 8-án. A Siráj január utolsó tíz napjában párizsi partnerszínházunkban, az MC93 Bobignyban vendégszerepel.

 

Bár novemberi előadásait utolsóként hirdettük, aki ezekről lemaradt, még megpróbálhat bejutni a Millenáris Teátrumba január 16-án, ahol közönség előtt rögzítjük a Feketeországot. Másnapra pedig olyan nézők jelentkezését várjuk, akik kedvet és kitartást éreznek magukban ahhoz, hogy "beépített" közönségként részt vegyenek egy sokórás, nyilvános forgatáson. Részletes információkért és ingyenes belépőkért keressék szervezésvezetőnket, Büki Dórát: buki.dora@kretakor.hu A produkciót nyáron DVD-n tervezzük megjelentetni, számos különleges extrával kiegészítve.

 

Elkészültünk az évad második felének műsortervével, amit januártól megújuló honlapunkon találhatnak, s hamarosan már május végéig lehet jegyet rendelni az előadásainkra a jegy@kretakor.hu címen.

 

Rövid hírek

 

- Schilling Árpád Sztanyiszlavszkij-díjat kapott.

2005. december 2-án tizedik alkalommal osztották ki az egyik legrangosabb orosz színházi elismerést, a Sztanyiszlavszkij-díjat. Eddig olyan tekintélyeket tüntettek ki, mint Giorgio Strehler, Jurij Ljubimov, Lev Dogyin vagy Eimuntas Nekrosius. Idén két külföldi rendező kapott díjat "a világszínház fejlődéséhez való hozzájárulásáért": Schilling Árpád és a kanadai Robert Lepage. Társulatunk művészeti vezetője a diplomán szereplő tömör hivatalos indoklás szerint "a kortárs magyar lélektani színjátszás fejlesztéséért" kapta a rangos elismerést, a ceremónián elhangzott méltatásban pedig Vidmantas Siljunas, a kiváló színháztörténész professzor a Krétakör alapítójának és rendezőjének művészetéből a radikális újítást és a tradíció őrzésének ugyancsak nem kevés merészséget követelő erényét emelte ki.

 

- Bemutatták Gárdos Péter új filmjét, Az igazi Mikulást.
Cserhalmi György mellett Csákányi Eszter is szerepel benne.

 

- A spanyolországi Tarragona városában zajló InCurt filmszemlén Schilling Árpád Határontúl című filmje is szerepel a versenyprogramban. Ez a huszonkettedik fesztivál-részvétele a Krétakör művészeinek szereplésével Bódvarákón, két alkotótáborunk helyszínén készült rövidfilmnek. Számos európai és tengerentúli városban - Nápolytól Tamperéig, Torontótól Isztambulig, a Velencei Biennálétól a Berlini Interfilm fesztiválig - szerepelt a film, amely 2005-ben az angers-i Premiers Plans fesztiválon elnyerte a zsűri nagydíját is.

 

Ödön von Horváthnak a Kasimir és Karoline-ben elhangzó - igaz, ironikusan értett - mondatával búcsúzunk nézőinktől az idén, a viszontlátás reményében, jókívánságainkat küldve, hiszen mindig minden egyre jobb lesz!

 

 Budapest, 2005. december 19.

 

 

Veress Anna                  Gáspár Máté                      Büki Dóra

  dramaturg                       ügyvezető                    szervezésvezető

 

süti beállítások módosítása