Nánay István: Tanodától - egyetemig

"1865. január 2-án egy háromszobás lakásban kezdõdött el az intézményes magyar nyelvû színészoktatás, minek elõtte I. Ferenc József, õ császári és apostoli királyi Felsége Színészeti Tanoda felállítását rendelte el, s annak fönntartására jelentõs összegû segélyt biztosított, hogy az mindenekelõtt a Nemzeti Színház számára úgy a drámai, mint az operai szakban, úgy elméletileg, mint gyakorlatilag színészeket és színésznõket képezzen." Ettõl a pillanattól a mai napig, Székely Gábor rektorságáig dolgozza fel Nánay Istvánnak az intézmény száznegyven évérõl szóló átfogó kötete, amely 2005. szeptemberében, a Színház- és Filmmûvészeti Egyetem gondozásában jelent meg.

A kezdeti kétéves képzés a későbbiek során négy-, illetve ötévesre bővült, miközben a tantervek és az oktatási elvek is folyamatosan változtak. 1893-tól az operaénekesek a Zeneakadémián tanulhattak, 1945-től a színész-nevelés mellett elkezdődött a színpadi rendezők, dramaturgok, filmrendezők és operatőrök, 1971-től pedig a tévés szakemberek oktatása is.

A manapság szinte mindenki által "Főiskolának" nevezett intézményben - amely hivatalosan előbb tanoda, majd akadémia, főiskola, végül 2000-től egyetem lett -, az elmúlt majd másfél évszázad szinte valamennyi fontos művészegyénisége megfordult. Olyan nagynevű színészek és rendezők tanítottak itt, mint például Gyulai Pál, Egressy Gábor, Paulay Ede, Jászai Mari, Hevesi Sándor, Ódry Árpád, Nádasdy Kálmán, Gellért Endre, Várkonyi Zoltán, Major Tamás, Radványi Géza, Máriássy Félix, Herskó János, Simó Sándor, vagy az iskola jelenlegi doyenje, Illés György. A portrékból megtudhatjuk, hogy kinek milyen reform fűződik a nevéhez. Ezen kívül egy-egy tanmenet, vizsgaelőadás-kritika, avagy nélkülözhetetlennek ítélt háttéranyag is színesíti az írásokat.

A könyv feltárja, mi történt az akkor még akadémiával a világháború éveiben, milyen koncepciót dolgozott ki Hont Ferenc a Tanácsköztársaság alatt, milyen változásokat hozott, ha hozott, az ’56-os forradalom, s hogy a későbbi politikai rendszerváltozások milyen újítások bevezetésére vagy éppen visszaszorításra serkentették az intézményt. Nem pusztán eseménysorozati aspektusból veszi szemügyre a száznegyven év történetét, nem csupán kiemelkedő pedagógusok portréinak tárháza, de fontos társadalmi-politikai lenyomatot is kínál, színház-, és filmművészetünk evolúciójának teoretikus és praktikus vonatkozásaiba is betekintést nyújt.

A szerzővel együtt a könyvet megjelentető egyetem is reméli, hogy kiadványuk nemcsak tankönyvként használható, hanem felkelti azok érdeklődését is, akik szeretnek a színháztörténet kevéssé ismert fejezeteiben búvárkodni vagy egyszerűen csak lelkes színházrajongók.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem által kiadott könyv 2.500 forintos áron kapható az Írók Boltjában és az Ódry Színpad Közönségszervezési Irodájában ( Budapest VIII. Vas u. 2/c.).

forrás: Kultura.hu 

süti beállítások módosítása