Victoria & Lies Pauwels (B): White Star

A belga színházi élet egyik unikális produkciója, egy fiatal társulat õszinte és kompromisszumot nem ismerõ darabja, a metamorfózis színháza a Flamand Szezon következõ elõadása a Trafó Kortárs Mûvészetek Házában.

A német Lothar Berfelde életét részben nőként, Charlotte von Mahlsdorfként élte le. A White Star kiindulási pontja az ő megfelelési, de egyben kitűnési vágyát meséli el; szembesülés az egyedülléttel és igazságtalansággal, a "normális" emberektől való különbözés megélésével - és az abból merített erővel.

Az előadás egy társadalmi kép a Big Brother generációjáról, amely a mellőzöttség és kirekesztettség rémületében él. A darab 10 ember olyan közösségét és világát mutatja meg, mely elvesztette viszonyítási pontjait; már csak a fogalmakat méregetik egymáshoz. Tapogatózás egy folyamatosan táguló, relatívvá lett univerzumban. Segélykiáltás és vád egyszerre. Megdöbbentően felkavaró, az emberi méltóságot morzsáira bontó események zajlanak a színpadon a legnagyobb természetességgel, a tánc és színház határvidékén. Hiába a dadaista hozzáállás, cél és eszköztár, a darab nem lázad; mereng inkább - elveszett idillek helyett a hétköznapok letudottnak vélt, könnyfacsaróan küzdelmes túlélése pereg előttünk, mígnem észrevesszük, hogy lelkünk éles szilánkjai elevenednek meg a színpadon. Erős, igaz társadalomkritika azoknak, akiknek még van kedvük a sodródó világban gondolkodni egy kicsit.

Victoria & Lies Pauwels (B): White Star
A Victoria és a La Rose des Vents-Villeneuve d’Ascq (FR)
koprodukciója a genti Publiekstheater támogatásával. 

September 2005 on Jean-Benoît Ugeux
will be replaced by Ben Benaouisse.
Rendezte /Directed by: Lies Pauwels
Ötlet /Concept: Vanessa Van Durme
Táncosok/With: Fred Debrock, Simon Dhanens, Jordi Gali, Jef Ravelingien, Wim Rigelle, Karlijn Sileghem, Einat Tuchman, Ben Benaouisse, Vanessa Van Durme, Florian De Temmerman, Arno Reyns
Díszlet /Set design: Pol Heyvaert
Fények /Light design: Stefaan Deldaele
Zene /Music: Johan Pycke
Támogató /Supported by: Victoria (logó), La Rose des Vents-Villeneuve d’Ascq (F), Publiekstheater (B), a Magyarországi Flamand Képviselet, a Flamand Kulturális, Ifjúsági és Sport Minisztérium (logó)

2006. január 13-14. (P-Szo) 20h

White Star is a world in itself. Although it might not exist in reality, it certainly exists somewhere in someone's head. It is a clean place and the paintwork is new. It is where, with considerable impudence, the members of a flamboyant group reveal the unexpurgated version of their inner beings. Each and every one of them is terrified of living unnoticed. Indeed, they would all rather be someone else. Better or worse, but certainly bigger and more beautiful. They are all victims, or act as if they are. And they are all bullies, for if you hurt me then I am allowed to hurt someone too.

White Star is based on the life of Lothar Berfelde (Berlin 1928-2002), a remarkable man who suddenly decided to continue his life as a woman, Charlotte von Mahlsdorf, but it does not tell us a story. It is a tender pandemonium of 10 people where mixed emotions - ranging from awful platitudes to corny abominations - are acted out. They are about injustice and powerlessness, feeling different from ‘ordinary' people, and about fighting and wanting to be accepted.

forrás: Trafó

süti beállítások módosítása