Mozart az egész világ

Az európai zene egyik legragyogóbb csillaga, Mozart 250 évvel ezelõtt született.  A világ minden táján, de legfõképp szülõvárosában Salzburgban, Bécsben és a környezõ európai országokban tartanak nagyszabású megemlékezéseket. Operái, kamaramûvei, versenymûvei az egész világot bejárták, szinte kivétel nélkül mindenütt sikereket aratva. Halhatatlan dallamai ma már telefonok apró hangszóróin, honalpok, órák zenéjeként jutnak legtöbbször fülünkbe: érdemes idõszakosan az élõ, zenekari hangzást is meghallgatni.

Mozart-ban minden megvolt: kivételes, született tehetség. Sokan még mind a mai napig úgy ismerik igazán, hogy a "csodagyerek." Édesapja Leopold Mozart egyházi muzsikus, hegedűművész, pedagógus, a sabzburgi érsek udvari zeneszerzője és másodkarmestere. Ő maga sváb, felesége Anne Marie Pertl osztrák származású asszony volt.

Mozart-nak hét testvére lett volna, de sajnálatos mód csak ő és Nannerl maradtak életben. Apja korán felfedezte gyermekében rejlő tehetséget a zene iránt, és minden idejét gyermeke tanítására szentelte.

W.A. Mozart és testvére Maria Anna, valamint
apjuk, Leopold Mozart

A kis Mozart meglepő gyorsasággal tanult, alig ötévesen már zenét írt. A két Mozart gyerek tudását az egész város ünnepelte, ezért a szülők úgy határoztak, hogy a város határán túl is bemutatják gyermekeik zenei tehetségét: a tizenegy éves Nannerllel, a hatéves Wolfganggal 1762-ben több évig tartó hangversenykörútra indulnak. Fellépéseik mindenütt  csodálatot és feltűnést váltottak ki.

Münchenben a választófejedelem előtt szerepeltek, Bécsben Mária Terézia császárnő fogadta a kis művészeket. Ferenc császár tréfálkozva tette próbára a kis Wolfgangot: egy kendővel letakarta a zongora billentyűit, majd őszintén elcsodálkozott amikor Wolfgang hiba nélkül játszott tovább.

Mozart as a child

Az elkövetkezendő 12 hónap Mozart-ról fog szólni. Igyekszem majd minden egyes jeles Mozart eseményről számot adni ami Magyarországon zajlik. 

A Magyar Állami Operaház a mester valamennyi nagyobb szabású operáját repertoáron tartja, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretén belül is több hangverseny, koncert és operaelőadás is zajlik majd.

Hamarosan jelentkezem az első tudósítással, majd a másodikkal, mely egészen Bologna-ból érkezett.

szerző: Megyeri Zoltán

süti beállítások módosítása