Chicagói krónika

Immár véglegessé vált, hogy nemzeti operánk idén színre kerül a Placido Domingo által vezetett Washigton National Operában. November 30-án, Simonyi András washingtoni magyar nagykövet, a chicagói Szent István Király templomban megbeszélésen vett részt a magyarság helyi képviselõivel.

A találkozó alkalmán bejelentette, hogy az 1956-os magyar forradalom ötvenedik évfordulója kapcsán, végre Amerikában is bemutatásra kerül Erkel Ferenc Bánk bán című operája. A világraszóló esemény a magyar kormány támogatásával, a Washington National Opera és Magyar Állami Operaház közös produkciója lesz, először és egyetlen alkalommal Amerikában.

A bemutató időpontja, amint a szólisták személye egyelőre nem publikus, de a tárgyalások amint azt Simonyi András elmondta már előrehaladott állapotban vannak. Magam részéről kicsit szomorú vagyok, hogy a Szörényi Éva által, tavaly októberben megálmodott öt városból - New York, Washington, Chicago, Houston és Los Angeles - álló turnéból, egyedül Washington maradt. Másrészt viszont örülök, hogy 100 év késéssel, nemzeti operánk végre berobban a világ operai köztudatába. Úgy tudom az amerikai premier pontos időpontját Simonyi András nagykövet és Placido Domigo zeneigazgató közös kommünikében adja a zenerajongók tudomására a közeljövőben. Úgy hírlik, a világhíres tenor ezúttal karmesterként lép a pódiumra, a szólisták mindannyian magyarok lesznek. Ez megnyugtató, a magyar tenor ugyanis pontosan artikulálja a Hazám, hazám-ot, a külföldiektől megszokott Hasszam, hasszam helyett.


szerő: Harmath István (Chicago)

süti beállítások módosítása