Könyvbemutató

A Magyar Kultúra Napja alkalmából az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet bemutatja az újvidéki Fórum Könyvkiadó legújabb színháztörténeti kötetét 2006. január 23-án, 15 órakor az OSZMI földszinti konferenciatermében (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.).

Brestyánszki Boros Rozália: Decennium (A Szabadkai Népszínház Magyar Társulata 1995/1996 - 2004/2005) című könyvéről Dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész beszél, közreműködik Brestyánszki Boros Rozália dramaturg, G. Erdélyi Hermina színművész és Kovács Frigyes színművész, a Szabadkai Népszínház igazgatója.


A bemutatót követően megnyílik Kreszánkó Viktória grafikus kiállítása, ő készítette az elmúlt tíz évben a színház plakátjainak jelentős részét. Ezen kívül a helyszínen részleteket vetítenek a Szabadkai Népszínház utóbbi tíz évének előadásaiból.


A Szerző, aki önmaga is aktív résztvevője ennek az időszaknak mint dramaturg és drámaíró, precíz, összefoglaló jellegű, sok szemszögből megvilágított képé tárja elénk a Szabadkai Népszínházban. Ez az időszak a színháznak egy különösen nehéz, megpróbáltatások egész sorától sújtott periódusa volt.

 

A kötet igen nagy értékű alapkutatás, amely minden olyan lényeges adatot tartalmaz, amely ennek a régiónak és ennek a színháznak egy későbbi, már az idő távlatába helyezett színházi elemzését teszi lehetővé.

Brestyánszki Boros Rozália, a szerző

forrás: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

süti beállítások módosítása