Új táncok, 5

A Budapest Tánciskola Új Táncok sorozatának idei estjén Molnár Csaba, Gál Eszter és Horváth Csaba koreográfiáit, valamint Sebek Judit és Kálmán Károly filmjét láthatjuk. A táncosok Molnár Csaba, Réti Anna, valamint az iskola diákjai.

ÚJ TÁNCOK/5
a Budapest Tánciskola Műhelyéből
MU Színház

Az iskolában és közvetlen közelében évente két-háromszáz kisebb-nagyobb táncmű készül. A javát évente kétszer a MU Színház közreműködésével mutatják be.  A sorozat szerkesztője: Angelus Iván.

Előadások: 2006. január 27-28. 20.00 órakor

 

fotó: Hapák Péter

ENYÉM

Koreográfia és tánc: Molnár Csaba
Zene: Jimi Hendrix
Fény: Pete Orsolya
Ruha: Bányai Inez

Magányosan sétáltam a kertben.
Egy orchidea-atlasz nyílt ki. Leülnék, de nincs mibe, vagy mire. Éjjel lett, és most itt vagyok.

"2001. óta foglalkozom kortárstánccal. A Budapest Táncművészeti Szakközépiskolában végeztem. Jelenleg szabadúszó-ként működöm. Az első önálló alkotásomat a Műhely Alapítvány által szervezett Inspiráción mutattam be Azúr címmel. A mostani alkotásomat saját magamra készítettem."  Molnár Csaba Köszönet Hód Sziszinek és Dzsélónak.


FIGYELEM
(részlet)
COMPANY ST.
GÁL ESZTER EGYÜTTESE

Koncepció, rendezés: Gál Eszter
Alkotó táncosok: Molnár Csaba és Réti Anna
Zene: Sőrés Zsolt

"Párbeszéd / Hallgatás / Elmerengés / Eltávolodás / Közeledés - Kapcsolat /
Nézlek, veled vagyok / Csak maradni /
Hallani minden rezdülésed, ami rólam árulkodik / Út / Járható / Belelátok / Eggyé válok / Feloldódom / Elmozdulsz / Követsz / Találkozunk a tér időtlenségében /
Tükör vagy, visszaadod érthetetlen rezdüléseim hullámait / Figyelem / Figyellek / Figyelnek / Figyelve - Figyelsz"

"Társamhoz egyetlen dolog kapcsol: a figyelem irányultsága. Figyelem mozgását, jelenlétét, döntéseit, majd lassan azonosulok vele. Mikor minden rezdülését érzem, én is mozdulni kezdek. Minden születő mozdulatom belőle indul ki és áramlik hozzám. Mintha ő mozgatna engem, én csak követem..."

A figyelemmel való "játékban" rengeteg lehetőség rejlik. Benne van a valóság és a képzelet, a test és az érzelmekkel teli lélek, a puszta, ösztönös reakciók és a megfontolt cselekedetek.
A januári előadás a készülő egész estés (6 szereplős) darab kísérleti állomása. Nem egy produktum, inkább egy munkafolyamat jelenlegi állapotának bemutatása. A darab jellemzője, hogy a táncosok nem egy betanult mozgássort követnek és töltenek meg a színpadi szerepléskor, hanem fel kell készülniük arra, hogy minden mozdulatuk a társból induljon, reflektálja figyelmük irányultságát, hallgassanak minden hangra, ami bennük van és ami körülveszi őket, és függetlenül attól, hogy az adott mozgást tudják-e előre vagy sem a táncnak ott, abban a pillanatban a nézők előtt kell megszületnie. Ki kell választaniuk, milyen viszonyt alakítanak ki egymással, és hogy döntéseiket mi irányítja. Legyen ez egy történet, egy kép, érzelem vagy a mozdulat maga, a tér, vagy a társ által felvett forma.

SEBEK JUDIT FILMJE


Készítették: Sebek Judit és Kálmán Károly

"Az én életemből 3 évet mesél el a kisfilm. Bemutatja a csapatszellem nélkülözhetetlen fontosságát, amely átsegít, mégha a kínok kínját is éled át..."

Köszönet: a Sebek családnak és Egedi Andrea gyógytornásznak.

LÉG

Koreográfia: Horváth Csaba
Zene: Pavel Karmanov Mozart Requiem parafrázisa
Táncolják: Arany Virág, Fábián Anikó,
Gergő Zsuzsa, Hadi Júlia, Horváth Andrea, Kovács Kata, Tajnafői Kriszta, Torda Kata,
Vadas Zsófia Tamara, Varga Viktória

Fénytechnika: Dézsi Kata
Szerkesztő, rendező: Angelus Iván
Köszönet a MU Színház munkatársainak.


Forrás: Budapest Tánciskola

süti beállítások módosítása