Vendégségben Budapesten

A Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek 2006. évi tavaszi féléve a Nemzeti Kulturális Alap Kiemelt Kulturális Események Ideiglenes Szakmai Kollégium, Budapest Fõváros Önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma anyagi támogatásával, a Thália Színház, a Nemzeti Színház és a Bárka Színház együttmûködésével valósul meg.

A 2005/2006-os évad tavaszi idényében határon túli magyar színjátszásunk kiemelkedő dráma-író-, rendező- és színészegyéniségeinek legújabb alkotásait, továbbá figyelemre méltó műhelymunkák legfrissebb eredményeit mutatjÁk be Budapesten.
A Vendégségben Budapesten - Határon túli magyar színházi estek 1998 óta tartó sorozatában mindig kiemelt várakozás előzte meg a Kolozsvári Állami Magyar Színház vendégjátékait. Nincs ez másképp most sem, hiszen a legrégebb óta működő hivatásos teátrumunk február eleji előadásaira szinte az összes jegy elfogyott.

 
A vendégjáték 2006. február 1-jén a kortárs romániai magyar költő, próza- és drámaíró, Visky András Tanítványok című darabjával kezdődik este 7-kor és fél 10-kor a Thália Színházban. A Szép Ernő-díjas szerző (aki egyben az előadás dramaturgja is) darabját az író barátja és állandó munkatársa, a kolozsvári színház igazgató-főrendezője, Tompa Gábor állította színpadra.

Másnap este 7 órakor szintén a Thália Színházban lesz látható a román drámairodalom "legvilágirodalmibbnak" tekintett szerzője, Ion Luca Caragiale legismertebb vígjátéka, Az elveszett levél. A választások küszöbén játszódó darabban egy kompromittáló dokumentum politikai marakodások, nevetséges hatalmi harcok, áskálódások, acsarkodások előidézőjévé válik, miközben az bizonyosodik be, hogy az előnyös pozíciók megszerzéséért folytatott küzdelemben nem a kompetencia számít, hanem az érdekek elsőbbsége, illetve azoknak az érdekeknek az elsőbbsége, amelyek az egy helyben állást érvényesítik.
A caragialei fejtetőre állított világnak Tompa Gábor meglepő szereposztása tart tükröt: a férfi szerepeket nők, a női szerepet férfi alakítja.

Visky András: Tanítványok (F.:Bíró István)
 
A kolozsvári társulat budapesti "miniévadja" 2006. február 3-án este 8 órakor a Nemzeti Színházban ér véget, ahol Büchner Woyzeckjét mutatják be Mihai Măniuţiu rendezésében. Măniuţiu az elembertelenedés, a kozmikus világfájdalom látleletét kívánta felmutatni Antonin Artaud "kegyetlen színházi" eszközeinek az igénybevételével. A Kolozsvári Állami Magyar Színház remekműve expresszív képek sorozatával égeti lelkünkbe a megaláztatás poklát.
Az előadás iránt tavaly tavaszi bemutatója óta hatalmas az érdeklődés: nemrég a bukaresti "Caragiale" Fesztiválon aratott páratlan sikert; júniusban a kisvárdai fesztiválról az egyik fődíjat hozta el, a címszereplő Bogdán Zsolt alakításáért színészi díjat kapott.

I.L. Caragiale: Az elveszett levél (F.:Bíró István)

 
2006. Február 25-én a Bárka Színházban lesz látható Csehov Három nővér című darabja a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában. A tizenhárom éve szinte a "semmiből" alapított kárpátaljai társulat mára az egyik legjelentősebb magyar nyelvű színházi műhellyé vált. Vidnyánszky Attila rendezése a társulat és a Zsámbéki Nyári Színház közös produkciója.
Két nappal később a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata mutatja be művészileg leginkább figyelemre méltó előadásait a Thália Színház közönségének.
A február 27-én látható Negyedik nővér a szerző szavai szerint nem a Három nővér új változata, nem is folytatása, inkább ironikus utalás Csehov darabjára. Ami megmarad a csehovi stílusból, az az emberi kapcsolatok kiüresedésének megjelenítése: egymással beszélnek, de nem egymáshoz.
Február 28-án és március 1-jén Csehov Cseresznyéskertjét mutatja be a vásárhelyi társulat Andreea Vulpe rendezésében. Glowacki darabja nyilvánvalóan Csehovtól "ihletődött". A fiatal román rendezőnő "lelki gyerekszobában" játszódó víziója viszont hiába alapul az egyik legtöbbet játszott Csehov-színművön, a rendkívül sajátságos interpretáció minden hagyományt felrúg, és májusi bemutatója óta minduntalan szélsőséges véleményeket vált ki a nézőkből.

Georg Büchner: Woyzeck (F.:Florin Biolan)

 
A kolozsvári társulat budapesti "miniévadja" február 3-án este 8 órakor a Nemzeti Színházban ér véget, ahol Büchner Woyzeckjét mutatják be Mihai Măniuţiu rendezésében. Măniuţiu az elembertelenedés, a kozmikus világfájdalom látleletét kívánta felmutatni Antonin Artaud "kegyetlen színházi" eszközeinek az igénybevételével. A Kolozsvári Állami Magyar Színház remekműve expresszív képek sorozatával égeti lelkünkbe a megaláztatás poklát.
Az előadás iránt tavaly tavaszi bemutatója óta hatalmas az érdeklődés: nemrég a bukaresti "Caragiale" Fesztiválon aratott páratlan sikert; júniusban a kisvárdai fesztiválról az egyik fődíjat hozta el, a címszereplő Bogdán Zsolt alakításáért színészi díjat kapott.

[K.L.]

forrás: Terasz.hu

süti beállítások módosítása