Sziklarajzok

Egyéni hangvételû, markáns elõadásaival a TranzDanz társulat vitathatatlanul a magyar kortárs táncélet meghatározó tényezõje. A Sziklarajzokban Kovács Gerzson Péter, aki a darab koreográfusa és táncosa is egyben, a néptánc és a kortárs tánc közötti átjárás, a két mozgásvilág ötvözésében rejlõ potenciált mutatja meg. A táncos és a színpadon partnereiként megjelenõ zenészek között kialakult párbeszéd a mindkét mûfajban meglévõ virtuozitás lehetõségeit villantja fel.

A TranzDanz hagyományaihoz híven a koreográfus ismét élőzenére komponálta művét. A Sziklarajzok című előadásban egymást egészíti ki a kortárs zene és a tánc. Az autentikus néptánc hagyományát, a magyar “parasztzenét", a városi cigány-muzsikát ötvözi a tánc, a dzsessz és a XX. századi zene elemeivel. Így áll össze a sajátosan magyar, ám univerzális színpadi nyelvezet. A zenét Kovács Ferenc (Dresch Quartet, Djabe, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band) szerezte, a zenekar neves zenészekből áll: Oláh Kálmán, hegedűn játszik, Novák Csaba bőgőzik, Tabányi Antal, a híres zenész család klasszikus képzettségű fiatal szólistája és a szerző, Kovács Ferenc ugyancsak hegedül.

"A TranzDanz darabja a lelkiismeretfurdalásos divatok, a tömegfogyasztásra gyártott buta bóvli, a kommerszizált ’elit-kultúra’, a marketing-érték elől barlangokba, rezervátumokba menekülő gondolat lenyomata, mai sziklarajz-képregény." (Kovács Gerzson Péter a Sziklarajzokról)


A Sziklarajzok ősbemutatója 2002 őszén volt a MU Színházban a Budapesti Őszi Fesztivál keretében. 2003. májusában a Tánc Fesztiválján, az Országos Kortárs Összművészeti Fesztiválon Veszprémben a TranzDanz bemutatta a darabot, ahol a koreográfus a Legjobb Férfi Előadóművész díját kapta. 

"KGP TranzDanz nevű együttesével kezdettől olyan előadásokat alakít színre, amelyekben a tényleges fizikai határok szűkítésével a láthatatlan, a megfoghatatlan élmények világa nyitódik fel."  (Péter Márta - Ellenfény)


Kovács Gerzson Péter

Kovács Gerzson Péter táncművész, koreográfus és látványtervező 1987-ben TranzDanz néven alakított kortárs táncegyüttest Budapesten. 1991-ben - többéves franciaországi távollét után hazatérve - színpadra vitte a mára emblematikussá vált darabját, az Ideiglenes címet, amely a helyi kulturális bázison alapuló magyar kortárs tánc első áttörése volt és a párizsi Bagnolet Nemzetközi Koreográfus Versenyen több díjat is nyert.

A TranzDanz tulajdonképpen egy társulat nélküli társulat, azaz egy folyton megújuló formáció, amelyben a táncművész, koreográfus és látványtervező Kovács Gerzson Péter minden előadáshoz  más és más táncosokat gyűjt maga köré. Az általa létrehozott táncnyelv részben néptáncos múltjából ered, részben kortárs technikák innovatív alkalmazásával alkot egyedi és összetéveszthetetlen mozdulatvilágot, melyben egyaránt felfedezhetünk utalásokat az archaikus kultúrák jelképeire és a ma globalizált világának képeire. Ebben a sajátos, képzeletbeli folklórban kitüntetett szerepet játszik a darabokat kísérő élőzene. A mozgás és a zene ötvözése mellett Kovács Gerzson Péter általában komplex eszköztárral dolgozik: munkáit meghatározza a vizuális-, az akusztikus- és a mozgás-elemek játékos dinamikája.


A Trafó bemutatja:
TranzDanz: Sziklarajzok
Koreográfus: Kovács Gerzson Péter
Február 9-10. (Cs-P) 20h


Koreográfus /Choreographer: Kovács Gerzson Péter
Zeneszerző /Composer: Kovács Ferenc
Táncos /Performed by: Kovács Gerzson Péter
Zenészek /Musicians: a Magony Quartet: Kovács Ferenc - hegedű /violin, Tabányi Antal - hegedű /violin, Oláh Kálmán - hegedű /violin, Novák Csaba - nagybőgő /contrabass
Látványtervező /Visual design: Kovács Gerzson Péter
Technikai munkatársak /Technicians: Payer Ferenc, Báthory Zsolt 

forrás: Trafó

süti beállítások módosítása