Mesterhegedű

Kelemen Barnabás hegedûmûvész kapta meg annak a "Guarnerius del Gesu 1742" jelzésû mesterhegedûnek a használati jogát, amely a Zeneakadémia korábbi rektoráé, Kovács Dénesé volt. A körülbelül 6,2 millió forint értékûre becsült hangszert Bozóki András kulturális miniszter adta át 2006. február 16-án, csütörtök este a fiatal mûvész koncertje elõtt a Zeneakadémián.

Öt évig Kelemen Barnabás hegedűművész használhatja a "Guarnerius del Gesu 1742" jelzésű mesterhegedűt - így döntött a Nemzeti és Kulturális Örökség Minisz-tériuma megbízásából a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem.

Kelemen Barnabás
"A minisztérium egyik legfontosabb feladatának tekinti a mecénási tevékenységet. Azt, hogy az állami tulajdonú mesterhangszereket kiemelkedő tehetségű művészek-nek adja használatba." - mondta a kulturális miniszter a hegedű átadásakor tartott köszöntőjében. Bozóki András kiemelte, hogy Kelemen Barnabás nemzetközi hír-nevével, koncert-repertoárjával és tanári tevékenységével bizonyította, hogy nagy művészi reménysége az országnak.

A magyar állam a tulajdonában lévő nagy értékű, muzeális mesterhangszereket egy-részt fiatal, rendkívül tehetséges művészeknek adja használatba abból a célból, hogy pályájukon segítse őket, másrészt kiemelkedő képességű, már bizonyított, világhírű művészeknek juttat megfelelő hangszereket. A Guarnerius is ilyen hangszer volt, a mesterhegedűt Kovács Dénes hegedűművész halála után a kulturális tárca megjaví-tatta, majd pályázatot hirdetett az új használó személyére.

Kelemen Barnabás eddig azon a 1683-as Stradivari hegedűn játszott, amelyet a vi-lág egyik legrangosabb versenye, a Nemzetközi Indianapolisi Hegedűverseny meg-nyerése után kapott négy éves használatra.

forrás: Terasz.hu

süti beállítások módosítása