Clara & Leon

Clara és Leon, Theremin és Theremax - Hétfõn TÁP Színház a Süss Fel Napban. In memoriam Clara Rockmore, the greatest theremin virtuoso of all times.

Les Fleurs du Malxml

- The Thinking Man’s Ritual Theatre -

presents a TÁP Theatre  production:

 

THEREMINIAD - Part VI.

Clara & Leon

(Theatre Electronique)

In memoriam Clara Rockmore, the greatest theremin virtuoso of all times

 

Music:

DJ NoMore - vocals, theremin, mixes, electronics

Vilmos Vajdai - theremin, mixes, electronics

 

Video:

Adrian Costache & Édua Dobos

 

Choreography:

Éva Sándor & László Najmányi

 

The Cast:

Professor Theremin - Vilmos Vajdai

Robert Moog - DJ NoMore

Clara Reisenberg-Rockmore - Éva Sándor

 

Produced by:

Vilmos Vajdai & Róbert Karádi

 

Written & Directed by:

László Najmányi

 

 

Professor Leon Theremin orosz tudós, az első térvezérlésű elektronikus hangszer, a theremin feltalálója, az orosz titkosszolgálat megbízottjaként, 1927 őszén érkezett az Egyesült Államokba. Feladata a szovjet tudomány népszerűsítése mellett információgyűjtés volt. Találmánya - "a hangszer, amelyet nem kell megérinteni ahhoz, hogy megszólaljon" - óriási sikere révén alkalma nyílt megismerkedni az amerikai tudomány, politika, művészeti élet legfelsőbb köreivel. A tőlük szerzett adatokat, új barátairól, munkájuk, magánéletük legféltettebb titkairól szóló jelentéseit a hangszerébe rejtett rádióadón továbbította megbízóihoz, Moszkvába. Amerikai vendéglátójáról, az orosz emigráns Clara Reisenbergről is rendszeresen jelentett a tudós, még azután is, hogy munkakapcsolatuk előbb szerelemmé, majd barátsággá mélyült. Saját fejlesztésű magnetofonján rögzítette Clara - szerelmük kibontakozásával párhuzamosan egyre gyakoribb és intenzívebb - hisztérikus rohamait. A Clara thereminjébe telepített poloska segítséggel a feltaláló lehallgatta a művésznő privát beszélgetéseit. Clara tudta, hogy a férfi az oroszoknak kémkedik, de nem feltételezte, hogy róla is jelent. A Clara thereminjébe rejtett lehallgató berendezést és rádióadót Robert Moog amerikai elektromérnök találta meg, másfél évtizeddel a Professzor eltűnése után, amikor a theremin-művésznő kérésére, egy kiégett elektroncsövet akart a hangszerben kicserélni. Moognak ekkor volt először alkalma tanulmányozni egy eredeti theremin belsejét. Hamarosan bejegyeztette szabadalmát, a szintetizátort, amelynek működési elve megegyezik a thereminével. A fontos különbség a  két hangszer között abban áll, hogy a szintetizátort, a thereminnel ellentétben, meg kell érinteni ahhoz, hogy megszólaljon.

 

Professor Theremint 1937-ben rabolták el New York-i lakásából, és hurcolták Moszkvába (majd onnan, 13 év kényszermunkára, a szibériai munkatáborba), a tudós Lavinia Williams afro-americai táncosnővel kötött házasságát ellenző NKVD emberei. Clara és Leon legközelebb 1990-ben, 53 év múlva találkoztak, amikor a tudós házi őrizetét feloldották az orosz hatóságok. Professor Theremin 94 éves volt, amikor újra New Yorkba érkezett. Clara tíz évvel fiatalabb. Professor Theremin kedvenc orosz parfümével lepte meg öreg barátnőjét, és mindent bevallott. Clara megbocsájtotta egykori szerelme, barátja, munkatársa árulását. Nagysikerű, közös koncertet adtak a Radio City Music Hall-ban. A koncert másnapján a tudós Clarát indult meglátogatni, amikor a Mott streeten sétálva, villámcsapásszerű szívbénulás formájában, elérte a halál. Clara Rockmore egy évvel élte túl a feltalálót. Temetése napján gyászoló nővére, Edith miniatűr lehallgatóberendezést talált Clara hálószobájában, Professzor Theremin ajándéka, az orosz parfümös üveg kupakjába rejtve. A poloskát, miután megvizsgálta, a Reisenberg család barátja, Robert Moog, a szintetizátor feltalálója adta át az amerikai hatóságoknak. Moog szerint a lehallgatóberendezés, amelyet minden bizonnyal Professor Theremin készített és épített a kupakba, olyan érzékeny volt, hogy a Clara Reisenberg-Rockmore öregkori titkaira kíváncsi orosz utódszervek könnyűszerrel rögzíthették segítségével az idős hölgy minden szavát, bármerre is botorkált, magában, vagy nővérével beszélgetve, gyógyszereit, szemüvegét, Leon régi fényképeit keresve, a sokszobás, elsötétített lakásban, a Central Park közelében, az Upper West Side-on.

 

A Clara & Leon című elektronikus rituálé a világ első térvezérlésű elektronikus hangszerének feltalálója, Lev Tyermen (Professor Leon Theremin) életét bemutató Thereminiad sorozatunk hatodik fejezete. Az előadásban köszönettel  felhasználtuk a Magyar Rádió: Theremin című, Najmányi László írta dokumentumjátékának néhány részletét, Bertalan Ágnes, Kulka János, Székhelyi József és Cs. Németh Lajos közreműködésével. A hangot Tánczos Tamás tervezte, a zenei rendező Kakó Gyula, a dramaturg Balla Ferenc volt. A hangjáték a szerző és Papp Gábor Zsigmond társrendezésében készült, 2001 tavaszán.

 

Süss Fel Nap (Honvéd u. x Szt. István krt.)
2006 február 27, 22:10 H

 

More Thereminiad info: http://www.freewebs.com/wordcitizen9/

süti beállítások módosítása