Brecht: A szecsuáni jólélek

A Jászai Mari Színház új bemutatóra készül. Brecht A szecsuáni jólélek címû zenés drámáját Novák Eszter rendezi, a bemutató 2006. március 10-én (pénteken) 19 órakor lesz.

A színházak általában akkor szokták eljátszani ezt a darabot, ha nem jó a világ (mint mindig), és van a színháznál egy csodálatosan nagy színésznő. Esetünkben a második feltétel is adott - Tóth Ildikóval, aki nem csak városunk, hanem az egész ország kedves színésznője, hisz olyan filmek főszerepeinek sorát játszotta már el, mint a Jadviga párnája vagy legutoljára az Oscar-díjas Szabó István rendezte Rokonok.

Részlet az előadásból / fotó: Sipos Zoltán

A szecsuáni jólélek nagyon sokszínű darab. Úgy kezdődik, mint egy népmese, sokszor meg olyan, mint egy kabaré, azután elindul egy kegyetlenül szép szerelmi történet, de mielőtt észbe kapnánk, már úgy sodor magával, mint egy krimi. Mágikus színház, vad színekkel, bizarr zenével, szívbemarkoló, erős érzelmekkel. A világ egyik legszebb és legnépszerűbb színdarabja.

Részlet az előadásból / fotó: Sipos Zoltán

Egy napon istenek érkeznek Szecsuánba, azért jöttek le a földre, mert már a boldog mennyországba is eljutott a hír, hogy ronda lett itt lent a világ és igazságtalan. Hogy csak a haszonlesők boldogulnak, a durvák, a ragadozók. Az istenek elhatározzák, hogy nem pusztítják el a földet vízözönnel, ha találnak benne jóembereket - csakhogy nem találnak. Végigjárták már egész Kínát, de sehol senki, aki legalább szállást adott volna. Már majdnem feladják a keresést, amikor végre találnak egy lányt Szecsuánban, Sen Tét, aki mellesleg abból él, hogy eladja magát. Sen Te befogadja őket, az istenek pedig gazdagon megjutalmazzák. Nagyon sok pénzt adnak neki, és megparancsolják: legyen mindig jó - legyen jó és boldog. Bizonyítsa be, hogy létezhet ilyen a földön. Majd tovább indulnak.

Részlet az előadásból / fotó: Sipos Zoltán

Idáig tart a mese, és itt kezdődik a nagyon mai történet a lányról, aki vállalkozásba fog, vásárol egy trafikot. Azonban pillanatok alatt megrohanják a hitelezők, szomszédok, a "jóbarátok". Sen Te engedelmeskedik az isteni parancsnak, megpróbál emberhez méltóan és szeretetben élni: rizst oszt a szegényeknek, befogadja a hajléktalanokat. De egyre többen kapaszkodnak rá, kihasználják, kifosztják, és senki nem köszön meg semmit, csak szidják, miért ilyen ostoba, mit jóságoskodik (vagyis hogy másnak miért ad, miért nem mindent csak "nekünk").
Sen Te alighogy megnyitotta a boltot, máris a tönk szélére jutott. Úgy tűnik, nincs menekvés, az istenek elmentek, és nincs aki segítsen a szerencsétlen lányon... És akkor egyszer csak nyílik az ajtó, és bejön egy férfi a trafikba. Azt mondja, ő Sen Te nagybátyja. Kidobja az ingyenélőket, és könyörtelen üzletember módjára elrendezi a bolt ügyeit.
Sen Te azonban eltűnt. Hol van Sen Te?

Hol van Sen Te!?...


***


Bertolt Brecht: A szecsuáni jólélek

SZEREPOSZTÁS:

Tóth Ildikó  Sen Te/Sui Ta
Takács Kati  Isten - Sin asszony
Margitai Ági  Isten - Idős hölgy - Nagypapa - Jang asszony
M. Simon Andrea Isten - Asszony
Gecse Noémi  Sógornő - Ember
Derzsi János  Vang, vízárus
Egyed Attila  Isten - Rendőr - Fivér - Su Fu borbély
Honti György Isten - munkanélküli - Mi Csü, háztulajdonosnő
Chován Gábor Isten - Lin To asztalos - Fiú
Horváth Virgil Szun, pilóta
Kátai István  Isten - Férfi
Szabó Zola  Ember - Unokaöcs - Bonc - Rendőr

Díszlet:  Valcz Gábor
Jelmez:  Őry Kati
Zenei vezető:  Lázár Zsigmond
Dramaturg:  Kárpáti Péter

Rendező: Novák Eszter


Bemutató:
2006. március 10. (péntek) 19 óra.
További előadások márciusban:
11. (szombat) 19 óra
18. (szombat) 19 óra
23. (csütörtök) 19 óra

Forrás: Jászai Mari Színház, Tatabánya

süti beállítások módosítása