Elhunyt Kaló Flórián

Szabó Gyula, az osztálytárs úgy emlékezett rá, hogy kenterben verte az egész fõiskolát. Domján Edit férjeként ismerte meg az ország. Talán róluk szólt a Két emelet boldogság c. magyar film 1960-ban. Aztán Domján Edit egy ország ünnepelt színésznõje lett, míg õ valahol eltûnt a József Attila Színházban, az Angyalföldön.

A kapcsolatuk is megromlott. Domján tudatosan tervezte a halált, bár negyvenedik születésnapján Kaló ismét megkérte a kezét. Másnap már halott. (1991-ben Domján emlékére alapítványt hoz létre, amit minden évben egy tehetséges vidéki színművésznő kap meg. Az idén a felvidéki Dósa Zsuzsára szavaztak.) Számára pedig marad a színház, nemcsak játszik, hanem ír is. Négyen éjfélkor c. vígjátékát több színház is nagy sikerrel tűzte műsorára. Számos klasszikus és modern műben alakított emlékezetes karakterszerepet. Könnyed, elegáns stílusban, pontos muzikalitással megformált figuráival aratja legnagyobb sikereit. Volt Szilvai professzor, Alfieri, Ulysses, s játszott a Noszty fiú esete Tóth Marival, a Meztelen diplomata, A kisfiú meg az oroszlánok, a Mesék az Ezeregyéjszakáról c. filmekben. 


forrás: Juhász Dósa János, Pozsony

***

Elhunyt Kaló Flórián színművész, a Jászai Mari-díjas színészt, érdemes művészt életének 74. évében, kedden hosszú betegség után érte a halál - tudatta a József Attila Színház társulata az MTI-vel.

Kaló Flórián
1932. június 16-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után pályáját a szegedi Nemzeti Színházban kezdte, 1961-től a József Attila Színház tagja volt.

Számos klasszikus és modern, zenés és prózai műben alakított emlékezetes karakterszerepet. A színházi közönség ismerhette őt Szilvai professzorként (Szigligeti: Liliomfi), Alfieriként (Miller: Pillantás a hídról), és Ulyssesként (Shakespeare: Troilus és Cressida) is.

Játszott egyebek mellett a Két emelet boldogság (1960), A Noszty fiú esete Tóth Marival (1960), a Mici néni két élete (1962), a Meztelen diplomata (1963), a Minden kezdet nehéz (1966) és a Lányarcok tükörben (1972) című filmben. Színpadi műveket és rádiójátékokat is írt; ezek közül a Mai történet 1976-ban, a Négyen éjfélkor 1976-ban, a Pajzán históriák 1980-ban, A kitaszított 1987-ben jelent meg.

forrás: MTI

süti beállítások módosítása