Bogányi Gergely koncert

"Koncertjein úgy brávózik és tombol a közönség, ahogy csak a könnyûzenei életben szokásos. Õszi és téli hangversenyeire már minden jegy elkelt, és talán még az õrjöngõ csápolást is megérik a Zeneakadémia tisztes falai, ha gyakran zongorázik ott Bogányi Gergely."
/Elle Magazin/

A zongoramuzsika kedvelőinek örömére, április 9-én Bogányi Gergely ad koncertet a Zeneakadémia nagytermében. Magyarország legfiatalabb Kossuth-díjas muzsikusát több mint egy éve nem hallhatta szólóesten a budapesti közönség. Az áprilisi koncerten Liszt- és Schubert-művek hangzanak fel.
Bogányi négy és fél éves korában kezdett zongorázni Szabó Katalin irányításával a váci zeneiskolában, és valószínűleg kevesen tudják róla, hogy kivételes zenei memóriájának köszönhetően évekig hallás után tanult. Első zenei versenyén 1980-ban úgy vett részt, hogy még nem tudott kottát olvasni.    
Kilenc évesen első díjat nyert a nyíregyházi Országos Zongoraversenyen, ahol egyébként már hat éves korában külön díjat kapott.
Tíz éves korában felvették a Zeneakadémiára, ahol először Máté Klára foglalkozott a kiemelkedően tehetséges növendékkel, majd Esztó Zsuzsa és Baranyay László irányításával tökéletesítette tudását.
Pályakezdésének egyik legkiemelkedőbb sikerét 1996-ban aratta, amikor megnyerte a Budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt.
Három évvel később fivérével, Tiborral és Kelemen Barnabás hegedűművésszel első díjat nyert  Finnországban a kuhmo-i nemzetközi trió versenyen. Közös albumuk elnyerte a Nemzetközi Liszt Társaság Nagydíját. Kelemen Barnabás és Bogányi Gergely duója  2004-ben a New York-i Carnegie Hallban is nagy sikert aratott.
Művészi munkája elismeréseként 2000-ben Liszt-díjat kapott. Mára a világ
hangversenytermeinek keresett művésze, repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom szinte valamennyi jelentős műve szerepel.


2001-ben kilenc koncerten eljátszotta Chopin összes zongoradarabját, amely után Halász Péter az Élet és Irodalomban azt írta róla: "Bogányi Gergely, merem vallani, istenáldotta, lenyűgöző, csodálatos zongoraművész. Olyan muzsikus, amilyet csak ritkán és csak különösen jó kedvében bocsát közénk a teremtő."
Valószínűleg sokak számára emlékezetes maradt a 2004. augusztus 19-i Örömkoncert is, amelyen több mint húszezer ember előtt játszott a Duna fölött, egy Fazioli-zongorán.
Bogányi Gergelynek a Finn Köztársaság elnöke 2002-ben a "Fehér Rózsa Érdemkereszt" kitüntetést adományozta, 2004. március 15-én pedig Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság elnöke.
Bogányi Gergelyre a zeneakadémiai koncertet követően is különleges fellépés vár, hiszen  2005. május 12-én, a Bécsi Rádiózenekarral a Musikverein-ban lép a közönség elé, az osztrák fővárosban.

Az április 9-i koncert részletes műsora:

Liszt: Funerailles
Chopin-Liszt: 6 dalátirat (Madchens Wunsch, Frühling, Das Ringlein, Bacchanal, Meine freuden, Die Heimkehr)
Schubert-Liszt: 4 dalátirat (Du bist die Ruh, Auf dem Wasser zu singen, Die junge Nonne, Erlkönig)
Schubert: c-moll szonáta

süti beállítások módosítása