Elhunyt Halász Péter

A Budapesttõl és hazai közönségétõl nemrégiben önmaga virtuális temetésével búcsúzó író-rendezõ-színészt New Yorkban érte a halál.

Halász Pétert 2006 március 9-én, New York-ban, családja körében érte a halál. Utolsó gesztusként Halász Péter 2006 február 6-án, a budapesti Műcsarnokban megrendezte saját búcsúszertartását. Utolsó előadásának teljes dokumentációját a barátai által létrehozott s Najmányi László által gondozott Halász Péter Virtuális Emlékmű on-line archivum tartalmazza.

Beszámoló Halász Péter utolsó előadásáról a hvg.hu blogján.
Az író-rendező-színész 1969-ben alapított Budapesten társulatot, a Kassák Ház Stúdiót. 1976-ban a politikai nyomás, a betiltások hatására a társulattal együtt emigrált. Párizs és Amszterdam után New Yorkban telepedtek le, ahol Squat Theatre néven színházat és alternatív kulturális centrumot működtettek a 23. utcában, a híres Chelsea Hotel szomszédságában. A Squat-ot a hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján az amerikai metropolisz legfontosabb kulturális helyszínei között  tartották számon, a színház a világ nagy alternatív fesztiváljainak rendszeres vendége volt.

A társulat 1985-ben kettészakadt, a Squat-ot Bálint István vitte tovább, Halász Love Theatre néven alapított új csoportot. Halász Péter 1991-ben tért vissza Magyarországra. Alkotásai láthatók voltak a Merlinben, a Katona József Színházban, az Operában, a Nemzeti Színházban is; tanított a Színház -és Filmművészeti Egyetemen. Herminamező - Szellemjárás című filmjét nemrégiben mutatták be a 37. Magyar Filmszemlén; az alkotás kísérleti film kategóriában nyert díjat.

forrás: HVG.hu

 

kapcsolódó anyagok:

süti beállítások módosítása