A Körúti Színház Debrecenben

A fõváros legfiatalabb teátruma, a Körúti Színház életében izgalmas újdonság várható. Áprilistól már Debrecenben is rendszeresen láthatóak lesznek a Körúti Színház elõadásai a Lovarda színháztermében. Áprilisban két elõadással mutatkozik be a társulat a debreceni közönségnek.

Őze Áron, Szabó Erika / fotó: Lipták Péter

A főváros legújabb teátruma, a Körúti Színház december 25-én Molnár Ferenc: A doktor úr című darabjának bemutatójával nyitotta meg kapuit állandó helyén, a fővárosi Gutenberg Művelődési Otthon épületében (1085 Budapest, Kölcsey u. 2.).   A művészek korábban vándortársulatként járták a különböző előadásokkal az országot, és 2005. végén érett meg arra az idő, hogy egy állandó helyen megvessék a lábukat. Ennek a hosszú folyamatnak a következő mérföldköve, hogy 2006. áprilisától már nemcsak a fővárosban, hanem Debrecenben is rendszeresen láthatóak a darabok a Lovarda színháztermében. Mivel a Lovarda és a színház hosszútávú együttműködésről és állandó jelenlétről egyezett meg, az előadásokat Körúti Színház Debrecen néven mutatja be a társulat.

A hetvenes években, amikor a színházi élet virágkorát élte Magyarországon, a "körúti színház" fogalom volt: olyan színházat takart, amelyben a legnagyobb formátumú színművészek olyan igényes vígjátékokat játszottak, amely szórakoztattak, ugyanakkor emberi mélységet is magukban hordoztak. Budapesten számtalan olyan színház van, ahol időről időre a repertoárra kerülnek ilyen igényes vígjátékok, ám jelenleg nincs olyan színház, amely kizárólag ezen  nagyszerű hagyomány felélesztésének szentelné a működését.
 
Budapest legújabb színháza, a Körúti Színház - mint ezt már a neve is jelzi - ezt az űrt szeretné betölteni. A társulat olyan közismert művészekből (pl. Koltai Róbert, Koncz Gábor, Vándor Éva, Szakácsi Sándor, Barát Attila, Őze Áron, Kautzky Armand, Fodor Zsóka) és fiatal tehetségekből (pl. Sztankay Orsolya, Szabó Erika, Beleznay Endre, Hadházi László, Czvetkó Sándor) áll, akik a szó legjobb értelmében vett komikusok, értik és érzik ennek a súlyát, és hisznek az igényes szórakoztatásban.


***


Molnár Ferenc: A doktor úr
-
vígjáték -

Szereplők:
Koltai Róbert, Fodor Zsóka, Barát Attila György, Czvetkó Sándor, Szabó Erika, Gyebnár Csekka,  Király Adrián, Faragó András, Lipták Péter, Koncz Patrícia

Rendező: Galambos Zoltán

Előadás: Április 3. hétfő 19:00 Debrecen- Lovarda


Koltai Róbert, Fodor Zsóka / fotó: Szalmás Péter

A legtöbbet játszott magyar drámaíró, Molnár Ferenc első színpadi művét, A doktor úr című darabot 1902-ben mutatták be. A darab a békebeli hangulatot idézi, de a mai kor emberének is van üzenete. A doktor úrban mindenki keresi önmagát, keresi a siker lehetőségét, és ennek érdekében csal, hazudik, lop, játszik kisebb-nagyobb szerepeket. Sárkány, a híres ügyvéd a legkülönbözőbb fogásokkal mindig eléri védence felmentését, bármilyen gazember is legyen az. Puzsér, a valaha látott legszimpatikusabb betörő már 18-szor ült börtönben, de "hű" segítőtársa Sárkánynak. Puzsér az igazság bajnoka, s a végén még talán az is kiderül, hogy ő az egyetlen gavallér és tisztességes ember a darabban.

 
***

John Patrick: Teaház az augusztusi holdhoz
- vígjáték -

Szereplők:
Szakácsi Sándor, Őze Áron, Szabó Erika, Hadházi László, Juhász Illés/ Kőrösi Gábor, Sárosi Gábor

Rendező: Galambos Zoltán

Előadás: Április 24. hétfő 19:00: Debrecen - Lovarda 

Szabó Erika / fotó: Lipták Péter

 
A két Tony-díjjal jutalmazott vígjáték főhősét, Fisby ezredest (Őze Áron) kissé ütődött felettese (Szakácsi Sándor) egy eldugott japán falucskába Tobikibe küldi az amerikai megszállás alatt, hogy megteremtse az amerikai álmot és a demokráciát. A helyiek azonban nem tudják, mik ezek a fogalmak: ők nem szép iskolát, hanem teaházat szeretnének annak a csodaszép gésának, akit az ezredesnek szántak. 

Forrás: Körúti Színház
 

süti beállítások módosítása