Csak semmi szexet, kérem, angolok vagyunk!

A Vidám Színpad bemutatója felhõtlen, gondûzõ mulatságot ígér. Szalma Dorotty rendezésében március 17-én lesz Anthony Marriott - Alistair Foot szerzõpáros: Csak semmi szexet, kérem, angolok vagyunk címû komédiájának premierje.

Kovács Vanda, Szakács Tibor, Magyar Attila

...Képzeljük csak el, mekkora lavina indul el a derék fiatal bankfiókvezető (Szakács Tibor) és felesége (Kovács Vanda) életében, ha kiderül, hogy - bár vétlenek - a lakásukban pornográf holmikat rejtegetnek? Mit szól majd a sznob mama (Borbás Gabi), a konzervatív főnök (Papp János), a szigorú revizor (Urmai Gábor) és az éber rendőrfelügyelő (Kárász Zénó)? A bajban csak kétbalkezes barátjukra (Magyar Attila) számíthatnak, akinek segítsége, ha lehet, még nagyobb zűrzavart okoz...

Kovács Vanda, Magyar Attila


***

A prüdéria diszkrét bája
- beszélgetés Szalma Dorottyval-


Sokak számára bizonyára ismerős Karinthy Frigyes klasszikus szólása: "A humorban nem ismerek tréfát". Úgy tűnik, a Vidám Színpad Csak semmi szexet, kérem, angolok vagyunk! című bemutatóját a magyar származású, ám Németországban élő Szalma Dorotty ennek szellemében rendezi.
 
Szalma Dorotty:  Komédiát a legnehezebb színpadra vinni - mondja az ifjú rendezőnő. - Színésznek is, rendezőnek is. Egy limonádét kitölteni gondolatokkal, hogy a közönség elhiggyen minden abszurdumot, embert próbáló feladat. Ebbe beletartozik a poénok előkészítése, időzítése épp úgy, mint a színész segítése, formába lendítése. A komédia "handwerk". Mesterség. Nem lehet lamentálni, keresgélni, pszichologizálni. Itt is meg kell lenni az alapnak, de erre egy egészen másféle építményt kell felrakni, mint egy történelmi dráma, vagy tragédia esetében.

- Hogyan építkezik?
 
Szalma Dorotty:  Tégláról téglára. Együtt rakjuk a falat a színészekkel. Próbáljuk megtalálni a legszélsőségesebb, és mégis hiteles megoldást.

Borbás Gabi


- Kell-e, hogy legyen egy bohózatnak "üzenete"? Nem elég, ha szórakoztat?

Szalma Dorotty:  Ha nem lenne áthallás, tán nem is szabadna bemutatni. Legalábbis engem nem igazán érdekelne. Ebből a darabból a prüdéria diszkrét bája "hallatszik ki". Éjjel-nappal ömlenek ránk a reklámok. Anorexiás, félmeztelen lányok néznek ránk a plakátokról, kínálják a diétás készítményeket, mert ha lefogyunk, fellendül a szexuális életünk. De képzeljük el, hogy a rokonaink meglátogatnak minket, s véletlenül rábukkannak a felfújható "gumirózsira", pornófilmre vagy vibrátorra. Hát leégne a fejünk a szégyentől. Összeomlana a "jól nevelt, rendes gyerek" illúziója. Miközben az éjszakai pornócsatorna nézése nem számít tabunak. Két(laki) életet élünk. Elvárások vannak felénk, amelyeknek meg akarunk felelni. Ám ezek az elvárások gyakran ellentétesek a vágyainkkal. Ha a kettő ütközik, máris ott a baj. Elkezdünk hazudozni, csetlünk-botlunk, megpróbáljuk tisztára mosni magunkat.

- Naná, hogy ebből születnek a komikus helyzetek.
 
Szalma Dorotty:  Amelyeket pontosan és őszintén kell eljátszani. Ha valaki tényleg megbotlik és elesik, akkor nevetünk. De ha csak úgy csinál, mint hogyha elesne, azon nem kacagunk.. Ha annak az embernek, aki a színpadon áll, nem hiszem el, hogy élete legiszonyúbb  problémája, hogy hatszázhetvenhárom pornóképet, el kell tüntetnie - nehogy az odalátogató mamája, a bankigazgató főnöke, vagy a bezörgető rendőrfelügyelő felfedezze - akkor nem fogok rajta mulatni.

Szakács Tibor

 
- Jól lehet Ön tavaly a Szajré című komédiát rendezte a Vidám Kisszínpadán, mégis elsősorban külföldön dolgozik, ahol nyilván más a közönség ízlése.
 
Szalma Dorotty:  Valóban tizenhét éve német humoron élek, s nekem néha más a vicces, mint egy magyar nézőnek. Vannak poénok, amelyekre nem jöttem rá, és a színészek mutatják meg, de előfordul olyan is, amit ők nem hallanak ki, s én vezetem rá őket. Ez egy közös munka. Elindultunk szépen lassan felfelé egy domboldalon, amiből hegy lesz. Kapaszkodunk. Hiszem, hogy a végén eljutunk arra a pontra, amikor a közönség már levegőhöz nem jut a röhögéstől, mert a katasztrofális véletlenek lavinája, burleszkbe illő helyzetekbe sodorja hőseinket. S amikor a néző azt gondolná, ezt már nem lehet fokozni, akkor kell megmutatnunk, igenis lehet.
 

szerző:Kiss Péter
Forrás: Vidám Színpad

süti beállítások módosítása