Bartók útjain

"Mit talált falun, amit mindennél többre tartott?
Egy ismeretlen világot, egy rég elmúltnak vélt
Magyarságot teljes virágzásában....(Kodály Bartókról)

A Honvéd Táncszínház Bartók útjain címû elõadását március 24-én mutatja be a Thália Színházban a Tavaszi Fesztivál keretében.


Bartók gyűjtőútjai hatalmas területet ölelnek fel. Elrejtett falvakat felkeresve bejárta szinte egész Kelet-Európát, különös érdeklődést mutatva a magyarokkal együtt élő szlovákok, románok népzenei hagyományai iránt, felismerve a különböző kultúrák egymásra hatásának jelentőségét. Eljutva így a gyökerekig, ezek a gyűjtések soha nem hallott zenei kincs nyomára vezették, és meghatározó fordulatot jelentettek későbbi munkáiban. 
Az előadás szándéka Bartók népzenei gyűjtőútjainak legszebb darabjait eredeti szépségükben és hangzásukban a hozzájuk illő tánctípusokkal bemutatni, másrészt az általuk ihletett népzenei indíttatású Bartók művek egy-egy tételét költői tánckompozíciókkal megjeleníteni.


Bartók útjain
- A Honvéd Táncszínház előadása - 

Közreműködnek:
Ács Bea - zongora
Kovács Attila, Mága Iván - hegedű
Hegedős együttes
 
Alkotók:
a Honvéd Táncműhely koreográfusai
Jelmez: Imrik Zsuzsa
Díszlet: Zeke Edit
Népzenei szerkesztő: Ökrös Csaba
Szerkesztő-rendező: Foltin Jolán

Művészeti vezető: Novák Ferenc

Bemutató: 2006. március 24.
Helyszín: Thália Színház

****

Tételek:

• "Süss fel nap..."
A gyermekvilág tisztasága, az ifjúkor táncos szertelensége, játékossága a Gyermekeknek sorozat néhány darabjára

• Négy szlovák népdal
Szólóének

• Párok
A táncminiatűrök páros viszonyokat jelenítenek meg különböző vérmérsékletű és karakterű előadókkal a 44 duó két hegedűre egy-egy tételére.

• Szerelemtánc 
A lírai hangulat, majd az erőteljes zárótétel az egymásra találást, a szerelem szépségét, a tánc örömét, lendületét fejezi ki Bartók: Román népi táncok c. kompozíciójára.

• Gyűjtőutakon
Román falvak és a Székelyföld hangszeres zenéjén, táncain keresztül mutatjuk be azt a kivételes gazdagságot, melyet a két nép együttélése, folklórjának egymásra hatása hozott létre, gyarapítva az egyetemes kultúrát. 

• Régi táncdalok
Zárótánc, a Magyar parasztdalok utolsó tételeire, melyben az Egyszerű népdalok monumentális hatású hangszerelése és ritmikájának virtuozitása sodró lendületű fináléra ad alkalmat, megmutatva a teljes tánckar erejét, a többszólamúság zenei és táncbéli szépségét.


Forrás: Honvéd Együttes
Fényképek: Korniss Péter

süti beállítások módosítása