A Színházi Világnap programjai

Kiváncsi Ön, hogy mi történik a Színházi Világnapon az Országos Színháztörténeti Múzem és Intézetben? Kattintson tovább!

Helyszín: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (2006. március 27.)

Délelőtt 10 órától "Rómeó és Júlia avagy a szerelem passiója" címmel Géher István, egyetemi tanár tart előadást középiskolás fiatalok és minden érdeklődő számára. Az előadást kötetlen beszélgetés követi. Ez a foglalkozás egy nagyszabású Shakespeare-sorozat első része. Célunk, hogy körbejárjuk a shakespeare-i életművet, színházi emberek, írók, műfordítók közreműködésével. Havonta egy beszélgetést tervezünk egy-egy meghívott vendég irányításával. E programsorozatunkkal segítséget szeretnénk nyújtani a diákok számára színház-és drámatörténeti tanulmányaikhoz.

Délután 16 órától könyvbemutatóra kerül sor. "A teatralitás dicsérete" címmel jelent meg a közelmúltban a Színháztudományi Szemle 36. száma. Ez a kötet az orosz színház fénykorából, a XX. század első évtizedéből nyújt reprezentatív válogatást. A kötetben színházi utópiák, pamfletek, esszék, színháztörténeti és -elméleti tanulmányok jelennek meg, költők, írók, művészetfilozófusok, színházteoretikusok és gyakorlati színházi emberek tollából. Vjacseszlav Ivanov, Andrej Belij, Alekszandr Blok, Valerij Brjuszov, Fjodor Szologub és Vszevolod Mejerhold olyan szerzők, akiknek színházi gondolkodása középpontjában a naturalista színházzal szemben álló, szimbolikus egyezményeken alapuló, konvenció szerinti színház eszménye áll. Ivanov színházi utópiája, Brjuszov Művész Színház-ellenes pamfletje vagy Mejerhold vásári komédiáról írott tanulmányai korszakalkotó, a kor színházi eszményét meghatározó programművek. E tanulmányok alapján olyan fontos színháztörténeti korszak tárul fel, amelynek alapszövegei magyarul korábban nem jelentek meg.

A kötetet szerkesztette: Tompa Andrea
Kiadta: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, 2006.

E délután meghívott vendégekkel beszélgetünk a témáról.

 

>> Meghívó << 

süti beállítások módosítása