Gyerekek, Mozartiáda avagy marslakók az Akadémián

Szerencsések voltak azok, akik a tavaszba fordult szombatot a Vörösmarty téren töltötték. Itt találhatók a Budapesti Tavaszi Fesztivál szabadtéri programjai, és ez vasárnap sem lesz másképp. Kultúra, kirakodóvásár, piknik a város közepén.

Remek hangulatot teremtett a rengeteg fellépő, árus és néző, vásárló, kíváncsiskodó, magyar és külföldi, és míg a levegő kolbászillattal volt terhes, a színpadon népzene, néptáncbemutató zajlott, ahol többek között a Gyermekcéhek Egyesülete, Kisújszállás, a Nagykun Táncegyüttes, a Nagytücsök Gyermek-néptáncegyüttes, a Kistücsök gyermek-néptáncegyesület, az Aprók gyermek-néptáncegyüttes és a Rakoncás Hagyományőrzők lépett fel. Volt zöldágjárás, toborzás, Bartha Tóni bábelőadását tátott szájjal nézték a szalmakockákon ülő gyerekek. Mindeközben helyben készült mákos nudlit lehet kapni, és elkezdődött a fesztiválszőnyeg-szövés is. A téren található óriáskivetítőn a fesztivál aznapi programja is látható, illetve hogy mire kapható még jegy.

Egész napos programmal, a tegnap már beharangozott Mozartiádával kedveskedett a Petőfi Irodalmi Múzeum kicsiknek és nagyoknak. Az esemény valóban különlegesnek ígérkezett, és aki ott volt, többnyire ott is maradt estig, hiszen improvizációk, Mozart-darabok, filmvetítés, főzőshow, operarészletek, bábopera sorjázott a rendezvénysorozaton. A gyerekek elkísérték szüleiket, a szülők elkísérték gyerekeiket, és mindenki jól érezte magát: különösen nagy sikere volt a főzőshownak, ahol Mozart kedvenc étkeivel ismerkedhettünk meg, és az Ascanio in Alba című bábopera-előadásnak, míg a napot az Auer Vonósnégyes - Sipos Gábor és Berentés Zsuzsanna (hegedű), Gálfi Csaba (mélyhegedű), Takács Ákos (cselló) - Mozart-estje zárta nagy sikerrel.

A szombat kedvezett a gyerekeknek, ezen a délelőttön mutatták be Mozart: Bastien és Bastienne című művét az IBS Színpadán. Az IBS teljesen megtelt, még az egészen kicsiket is elhozták a szüleik: az egyórás előadás kifejező díszlete, jelmezei mind azt a célt szolgálták, hogy a darab a gyerekek számára érthető-figyelemfelkeltő legyen. Mozart muzsikája akusztikus hangszereken nagyon szépen szólt, a szereplők - Bastienne, pásztorlány: Ledniczky Diána, Bastien, a kedvese: Szabó Sebestyén, Colas, a "varázsló": Philipp György gesztikulációja nagyon kifejező: a gyerekek értették, szerették az előadást, és nem tévedünk, ha úgy gondoljuk, megszerették Mozart zenei világát.

Daniel Barenboim váratlan megbetegedése miatt a Kamaraestek sorozat szombat esti főszereplője és hőse Peter Donohoe lett, aki egyébként rendszeres vendége a legnagyobb brit és európai zenekaroknak, többek között a Berlini Filharmonikusoknak, a Lipcsei Gewandhaus Zenekarnak, a Stockholmi és Rotterdami Filharmonikusoknak, a firenzei Maggio Musicálénak. Az Egyesült Államokban Los Angeles, Chicago, Pittsburgh, Detroit, Dallas és Cleveland világhírű zenekaraival lépett már fel. Az 1953-ban született, manchesteri zongoraművész sikeres beugrásának köszönhetően felcsendült az előre meghirdetett műsor: Bach: Das wohltemperierte Klavier - I. kötete, amelyet nagy taps fogadott.

Peter Donohoe
Pénteken a casalQuartett járta körbe a város nevezetességeit koncertje után, de a tegnap nekik még a nézőtérről szurkoló, szombaton a színpadon fellépett Petersen Quartett is beleszeretett Budapestbe: különleges élményekkel távozhatnak majd egy olyan jól sikerült koncert után, mint amilyen a Mozart összes vonósnégyese sorozat negyedik része volt az MTA Roosevelt téri Dísztermében. A zenekar kilátogatott a Vörösmarty téri forgatagba, amely nagyon tetszett nekik, és végigkóstolták a magyar konyha legjavát is. A neves Petersen Quartett egyébként Conrad Muck, Daniel Bell (hegedű), Friedemann Weigle (mélyhegedű), Henry-David Varema (gordonka) tagokból áll, melyet 1979-ben alapítottak Berlinben, névadója a kvartett első primáriusa, Ulrike Petersen volt. A városnézés mellett nem hanyagolták el a nézőket sem, sőt: kiváló műsoruk, amely Mozart F-dúr vonósnégyesét, K 168, B-dúr vonósnégyesét, K 458 ("Jagd"), A-dúr vonósnégyesét, K 169, F-dúr vonósnégyesét, K 590 tartalmazta, nagyon komoly sikert aratott, amelyet ráadással tetéztek.

Petersen Quartett

A Magyar Rádió Márványtermében Mana Oguchi, a szapporói Liszt Ferenc szeminárium legeredményesebb résztvevője mutatkozott be teltház előtt, sokan álltak is. A bűbájos, szerény japán zongoraművésznő kotta nélkül játszotta végig az estét, amivel kivívta a közönség elismerését. A koncert szép volt és sikeres, a Márványterem közönsége lelkesen tapsolt a Haydn: h-moll szonáta, Hob. XVI:32, Brahms: Variációk egy Paganini-témára, op. 35, Bach-Busoni: Chaconne a d-moll partitából, BWV 1004, Schumann: Karnevál, op. 9 összeállítású koncert után.

Marslakók foglalták el az Akadémiát, tudtuk meg a beszámolók alapján. A támadást mindenki túlélte, a Zenekadémia közönsége pedig végül az Amadinda Ütőegyüttest azonosította be a marslakók személyében. A zenekar tagjai álarcban, idegen lénynek beöltözve, testükre fellógatott dobokon és egyéb üthető tárgyakon doboltak, kolompoltak, játszottak. Pánik nem alakult ki, sőt egy pillanat alatt maguk mellé állítottak mindenkit szokásukhoz híven az igen eklektikus repertoárjukkal: Xilophon Fang - tradicionális zene; Gabon, Váczi Zoltán: Reconstruction - beFORe JOHN6, Claude Debussy: Három tétel a Gyermekkuckóból, Scott Joplin: Ragtime Dance, G. H. Green: Log Cabin Blues, Red Norvo: Knockin' on Wood, Emmanuel Séjourné: Martians Tribes - magyarországi bemutató, George Gershwin: Dalok a Song Bookból. Műsoruk hatalmas sikert aratott, a tapsorkán nem az idegeneknek, hanem az Amadindának szólt.

A Mátyás-templomban ismét teljes teltház fogadta a Templomi koncertek sorozat szombati előadását: a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus műsorára pótszékeket is be kellett tenni, de még így is volt, akinek csak állóhely jutott. A Záborszky Kálmán vezette társaság Sztravinszkij: Canticum Sacrumát, Mozart: Missa Solemnisét, K 139 (Waisenhaus Messe) adta elő hatalmas sikerrel.

A Thália Színház a Kaposvári Csiky Gergely Színházat fogadta vendégül: a kaposváriak vendégjátékára átalakult a Thália, a színpadon volt a nézőtér is, hiszen két stúdió színpadi előadást láthattak a nézők. A Léner András rendezte Balázs Béla: A kékszakállú herceg várát és Keresztyén Molnár Gabriella rendezte Szép Ernő: A tűzoltó című darabját teltház és lelkes taps kísérte.

A kékszakállú herceg vára
A Lévay-Kunze: Mozart! című előadásra kétszer is megtelt az Operettszínház, a Mozart-életét feldolgozó előadást, amelyet először 2003-ban a Tavaszi Fesztiválon mutattak be, most is vastapsot eredményezett.

Vasárnap délelőtt ismét tavasz, ismét fesztivál, és irány a Vörösmarty tér: a Vendégünk egy város Szentendre rendezvénysorozat alkalmából fellép a Vujicsics együttes. Az Avilai Nagy Szent Teréz templomban pedig a Szentendre Kamarazenekar és a Musica Beata Kórus mutatkozik be.

forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál

süti beállítások módosítása