Jazz Odüsszeia sorozat a Katona József Színházban

A Duna vízszintjének emelkedése miatt az A38 Hajót bizonytalan idõre be kellett zárni, emiatt egyes koncertek elmaradnak, más koncertek a Katona József Színházba kerülnek át. A helyzet minden percben változhat, ajánljuk, hogy folyamatosan figyelje híradásainkat. 

Április 6-án és 7-én, az Európai Unió Kultúra 2000 program támogatásának köszönhetően, az A38 Hajó szervezésében fantasztikus, "vándorló" koncertsorozat budapesti állomása lesz a Katona József Színház és a Jövő Háza.

Hugh Masakela, dél-afrikai trombitás 
április 5. 20 óra, Jövő Háza Teátrum

John Tchicai, afro-dán-amerikai szaxofonos
április 6. 20 óra, Katona József Színház

Magyar, skót és bolgár jazz - és népzenészek különleges produkciója április 7. 21 óra, Katona József Színház

A projekt "nagykövete" Hugh Masekela, a világhírű dél-afrikai trombitás lesz, akinek élettörténetét és zenei karrierjét jelentősen befolyásolta az apartheid és kényszerű száműzetése. 1960-ban menekült Londonba és Yehudi Menuhin segítségével került be a Guildhall School of Music-ba. Később New York-ba ment, ahol fő patrónusai Harry Belafonte, Dizzy Gillespie és Louis Armstrong voltak. A 70-es években már világhírű lett, és 1973-ban visszaköltözött Afrikába. 1985-ben még egyszer el kellett hagynia Afrikát, amikor barátait lemészárolták. Ismét Londonba költözött, részt vett a "Graceland" turnéban Paul Simon, Black Mambazo and Miriam Makeba társaságában. 1990-ben, Nelson Mandela kiszabadulásakor tért vissza Dél-Afrikába, és azóta is ott dolgozik.

Hugh Masekela

Hugh Masakela saját zenészein kívül meghívott Európában élő zenészeket is: Soweto Kinch (altsaxofon), a Jazz Jamaica Allstarts tagja, a Montreux-i Jazz Fesztivál "White Saxophone" díjának nyertese és Yaron Herman, az izraeli származású, Párizsban elő kiváló fiatal zongorista is látható lesz a koncerten. Hugh Masekela koncertjére és a művésszel történő nyilvános beszélgetésre április 5-én kerül sor a Jövő Háza Teátrumban.

John Tchicai

Árilis 6-án John Tchicai, a kiváló afro-dán-amerikai szaxofonos lép fel a Katona József Színházban Louis Moholo dobossal, aki dél-afrikai származású és Londonban él. Zenésztársuk lesz még a kortárs és az elektronikus zene nagy kísérletezője, Spring Heel Jack és magyar kedvencünk, Dresh Mihály.

John Tchicai
Április 7-én, a sorozat zárásaként pedig magyar, skót és bolgár jazz - és népzenészek különleges produkciójára kerül sor. Brian Kellock zongorista - aki a BBC szerint Nagy-Britannia egyik legkiválóbb hangszeres zenésze - John Rae dobos és Mario Lima Caribé (nagybőgő) jazz triója zenél együtt Balogh Kálmánnal (cimbalom), Palya Beával (ének), Farkas Róberttel (hegedű) és Szokolay Dongó Balázzsal (fúvóshangszerek). Csatlakozik még hozzájuk a Bécsben élő bolgár harmonikás, Martin Lubenov. Programjukat Bartók zenéje ihlette. A koncertek április 7-én 21 órakor hallhatóak majd a Katona József Színházban.

Dhafer Youssef  oud (arab lant) koncertje az árvíz miatt májusban kerül majd megrendezésre az A38 Hajón.

A koncertek Londonban a Barbican Centerben és a Spitz klubban lesznek, Párizsban a Banlieues Bleues Fesztivál különböző helyszínein, Budapesten pedig az A38 hajó szervezésében a katona József Színházban és a Jövő Házában.

 

forrás: A38, Katona József Színház

süti beállítások módosítása