Az ajtó

2006. április 7-én mutatja be a Magyar Színház társulata SZABÓ MAGDA: AZ AJTÓ címû világhírû mûvének Bereményi Géza által dramatizált változatát, Pinczés István rendezésében. Szabó Magda Kossuth-díjas írónõ mitológiai személyiséggé növesztett sepregetõ öregasszonyának története igazi világsiker: 34 nyelvre fordították le.

Fülöp Zsigmond, Moór Marianna, Huszár László, Izsóf Vilmos, Tóth Éva, Bokor Ildikó
"Ez a könyv, pontosabban mostani új kiadása, több okból kivételes állomás írói életutamon: elsősorban amiatt, hogy míg készült, szüntelenül azt éreztem, hasztalan tettem papírra, senkit nem fog érdekelni Szeredás Emerenc, még kevésbé az én nem is valami vonzó arcképemet rögzítő gyónás, mely összetört tükörcserepekből egybetákolt keretbe szorítja az írót és a megsérthetetlen, mégis megsértett igazságot.

A mindig is mitológiai személyiségnek érzékelt Emerenc aztán megtette első csodáját: az első kiadás megjelenése utáni héten már nem volt kapható története... a könyv üzenetét, amelynél magánabb magánügy igazán nem volt elképzelhető, személyes ügyüknek vállalták fel azok, akik az írót élete minden buktatóján átsegítették: az olvasók. A sepregető öregasszony, aki ha teheti, mindenki útjából eliparkodott seperni a bajt, veszedelmet, áthágta a magyar határt, alakját éppúgy ismerik német földön, mint az Északi-tengernél vagy Svájcban, a Columbia Egyetem Kelet-európai Arcképek sorozatából holdtükör arcába nézhetnek az olvasni szerető New York-iak. Lakásomat vadidegenek keresik fel miatta, állnak az erkélyemen, ahonnan még látni egykori otthonát, kértek tőlem már fényképet róla és valami emléket Viola kutyáról...

Testi anyámnak, Jabloncazy Lenkének megépítettem a síremlékét a Régimódi történet-ben, negyedszázad eltelte után nem hittem volna, hogy lesz még egy kifizetetlen adósságom. De lett, s ennek kiegyenlítése Az ajtó: halott anyám kezéből Emerenc munkától elformátlanodott ujjai vették át legjobb önmagam irányítását. Mindent értett bennem, jobban eltájékozódott életem zilált szálai között, mint én magam. Becstelen adósa volnék, ha én el nem mondtam volna róla azt, amit meg én tudtam."

                                                                                    Szabó Magda
                                                                                    2003.


Avar István, Fülöp Zsigmond

Csernus Mariann, Moór Marianna

Szélyes Imre, Moór Marianna, Avar István


Szereposztás és tájékoztató>>

Fotók:
Korniss Péter és Nehéz Andrea

süti beállítások módosítása