Csáth - Fekete: Emma

A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Emma címû elõadása április 20-21-én 19 órakor látható a Merlinben. Fekete Péter a Kis Emma címû Csáth-novella adaptációját elsõ alkalommal 1996-ban Nagy Britanniában mutatta be saját rendezésében. Ezt az angol nyelvû elõadást a budapesti közönség is láthatta (szintén a Merlin Színházban), de magyarul még soha nem került bemutatásra a mû.

Szabadkai Színház alkotóstábja,és Fekete Péter rendező együttműködése a Kés a tyúkban c. produkcióval biztos alapokra talált. Csáth Géza, szabadkai író munkássága közös szál a társulat és a rendező között, amely igen jó eséllyel egy sikeres produkciót vetíthet elő.
A szabadkai produkció egy egészen más, egyéni, helyspecifikus bemutatója lesz ennek a csáthi víziónak, amelyet igen sokban gazdagítanak a csak részben publikált, "csakszabadkánfellelhető" dokumentumok. Az előadás szövegében, mozgásában és zenéjében is teljesen sajátságos és "testre szabott" változata a Kis Emmának.
Az előadás központi vázát az erőszak gyermekeinkre gyakorolt hatása alkotja. Az elkövetett bűn és az azzal való együttélés lehetősége, a gyermeki vágy és a csáthi beteljesülés viszonya.
A XX. század elején játszódó történet 12-13 éves diákok életét mutatja be, akik játékaikon, csínytevéseiken, barátságaikon át sodródnak egyre mélyebben a számukra determinált végzetes sors felé. Halálhírekkel, kivégzésekkel vannak körülvéve, és egy idő után elkerülhetetlen, hogy maguk is megpróbálják utánozni és kiváltani a halált. Eleinte állatkínzásokkal kísérleteznek, majd egymáson "játsszák" el, míg be nem következik az elkerülhetetlen tragikus végkifejlet.
A gyermekkor, és a kis Emma mindegy narkotikus vízió/emlék ágyazódik Csáth ópiummal átitatott szabadkai szecessziós hangulatú világába.
A szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Emma című előadása ez egy igen kivételes értékű színházi produkciónak ígérkezik, melynek koreográfusa a franciaországi Jel színház tagja, Döbrei Dénes, zeneszerzői Lajkó Félix és a Borago (Hornai Anita zenekara), rendezője Fekete Péter, főbb szerepekben pedig Pálfi Ervin G. Erdélyi Hermina és Péter Ferenc lesz látható.

Csáth Géza - Fekete Péter:
 EMMA

Szereposztás:
Huber Ádám: PÁLFI ERVIN
Fedák Emma: G. ERDÉLYI HERMINA
Csáth Géza: PÉTER FERENC
Zöldi György: MEZEI ZOLTÁN
Eszter: VICEI NATÁLIA
Apa: CSERNIK ÁRPÁD
Szladek: MESS ATTILA
Huber Irma, Ádám húga: PESITZ MÓNIKA
Huber Gábor, Ádám bátyja: RALBOVSZKI CSABA
Telkes Mariska: KÖRMÖCI PETRONELLA
Jausz Péter: KÁLLÓ BÉLA
Sentei Frigyes: SZŐKE ATTILA

koreográfus: Döbrei Dénes
zeneszerző: Lajkó Félix és a Borago (Hornai Anita zenekara)

rendező: Fekete Péter

forrás: Merlin Színház

süti beállítások módosítása