Dario Fo: Nem fizetünk!

"Amikor a komédia megírásához hozzáfogtunk, teljesen szabadjára engedtük a fantáziánkat. Olyan dolgokat jövendöltünk meg, amelyek akkoriban agyrémnek tûntek. A valóság azonban ránk cáfolt, és a legsötétebb elképzeléseinket is túlhaladta." - így beszél darabjáról a "Nobel-díjas komédiás" (ahogyan monográfusa nevezte Dario Fo-t). 

Az 1997-ben Nobel-díjjal kitüntetett olasz író felevenítette a commedia dell’arte régi hagyományát az egyén hatalommal szembeni egyenlőtlen küzdelmének ábrázolására.
A bohózat egyszerre szórakoztató, lebilincselő és távlatokat nyújt: két munkáscsalád (Antónia, a temperamentumos feleség és férje Giovanni, a "becsület szónoka", valamint fiatalabb barátaik, a harcos Luigi és felesége Margherita) hányatott történetén keresztül mutatja be azt a folyamatot, amit a kapitalizálódás hoz számukra.
A darab cselekménye folytán a két feleség olyan ügybe sodródik, amit férjeik előtt csak hazugságok sorozatával tudnak leplezni, ami aztán a darab végére teljes őrülethez vezet.A helyzetet komplikálja a csendőr, a rendőr, a hullaszállító és a papa megjelenése is... Az pedig nem a véletlen műve, hogy a néző szembesül jó néhány nálunk is meglévő aktuális problémával, ami igencsak megdolgoztatja a nézők nevetőizmait mindkét felvonáson keresztül.
Költői megközelítései révén Dario Fo újra élővé varázsolja az olasz komédia, a középkori misztériumjátékok és a népi színjátszás tradícióit a modern kor színházi nyelvében és világában.

***
 
Kisszínház Produkció
Dario Fo: Nem fizetünk!
- szatirikus komédia -

Szereplők:
Antonia: Ivancsics Ilona
Giovanni: Kiss Gábor
Margherita: Jónás Rita
Luigi: Cvetkó Sándor
Őrmester: Kassai Károly
továbbá csendőr, öreg, hullaszállító

Rendező: Kiss Gábor


Előadás: 2006. április 20., péntek 19 óra
Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria, 1028 Budapest, Templom u. 2-10

 forrás: Klebelsberg Kultúrkúria

süti beállítások módosítása