Hauptmann: A bunda

Újra egy színpadon Törõcsik Mari és Bodrogi Gyula  Hauptmann: A bunda címû darab bemutatója kapcsán, amely április 27-étõl látható a Nemzeti Színház Nagyszínpadán. A Verebes István rendezte elõadásban a két mûvész több mint negyven év után elõször lép fel közösen egy színdarabban. A két színészt utoljára 1963-ban láthatta együtt a közönség, méghozzá a József Attila Színházban, A potyautas címû elõadásban Törõcsik Marit Martine Beix, Bodrogi Gyulát Raoul Carnoy szerepében. Ezúttal Hauptmann tolvajkomédiájában Törõcsik a ravasz Wolffné bõrébe bújik, aki folyamatosan túljár Krûger azaz Bodrogi eszén.

A vaskezű, mindenre elszánt asszony, Wolffné elképzelései az igazságosságról némileg eltérnek a megszokottól, de lehet-e erkölcsösnek maradni a nyomorúságban? Ki a tolvaj? A szegény ember, aki az éj leple alatt ellopja a gazdag ember bundáját, hogy meleg ételt rakjon a családi asztalra, vagy a gazdag ember, aki fényes nappal, legális úton fosztogatja a szegény embert, hogy bundát vehessen magának?

Gerhart Hauptmann tolvajkomédiájának megírásakor elsősorban saját tapasztalataira támaszkodott, a karaktereket a környezetében élőkről mintázta, Fleischer (Mertz Tibor) szerepében pedig egyenesen saját magát írta meg. Az 1893-ban íródott darab Hauptmann legtöbbet játszott műve.

Gerhart Hauptmann: A bunda
- Sebők Zsigmond fordításának felhasználásával -

Wolffné: Törőcsik Mari 
Wolff: Papp Zoltán 
Von Wehrhahn: Benedek Miklós 
Krűger: Bodrogi Gyula 
Fleischer: Mertz Tibor 
Motes: Újvári Zoltán 
Motesné: Varga Mária 
Leontine: Nemes Vanda e.h. 
Adelheid: Nagy Cecília e.h. 
Wulkov: Hollósi Frigyes 
Mitteldorf: Ujlaky László 
Glasenapp: Vida Péter

Díszlettervező: Kiss-Kovács Gergely
Jelmeztervező: Tordai Hajnal
Irodalmi munkatárs: Faragó Zsuzsa
Súgó: Sütő Anikó
Ügyelő: Lencsés István, Dobos Gábor
A rendező munkatársa: Herpai Rita

Rendező: Verebes István

Bemutató: 2006. április 27. 19.00 óra, Nagyszínpad

forrás: Nemzeti Színház

süti beállítások módosítása