Jön a nyár!

Remélhetõleg idén kegyes lesz hozzánk az idõjárás, és kellemes nyáréjszakák csillagfényes égboltja alatt kerülhet megrendezésre a szabadtéri színházak valamennyi elõadása. A Budai Parkszínpad, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad és a Városmajori Szabadtéri Színpad idén is változatos programokkal várja vendégeit.

                                 

Kedves leendő vendégeink!

Örömmel tekintünk vissza a 2004-es és 2005-ös szezonunkra, hiszen mindkét évad igazán sikeres volt. Az elmúlt nyarak néhány emlékezetes bemutatója: Európa-koncert, Oberonok és Titániák-Szentiván éjszakai mulatság, Verdi: Attila című operája Alföldi Róbert rendezésében, a Valahol Európában Somogyi Szilárd színrevitelében, Szinetár Dórával és Dolhai Attilával a főszerepekben, Én és a kisöcsém, Koltai Róbert rendezésében, Charlie- és Megasztár-koncertek.  Tavaly igazi közönségsiker volt Bach-Presser-Fodor: A próba című balettje, Keveházi Krisztinával és ifj. Nagy Zoltánnal a főszerepekben, valamint a 25 éves Rockszínház születésnapi gálája és Várkonyi Mátyás Sztárcsinálók-előadása Szemenyei János nagyszerű Néró alakításával.

Az előző esztendők tapasztalataival kezdtünk bele a 2006-os szezon programjának szervezésébe, ahol több szempontot vettünk figyelembe. A felmérésnél mindig első helyen szerepelt leendő nézőink igényeinek széles körű kiszolgálása.

Mindenek előtt tisztáznunk kellett két szabadtéri színházunk helyzetét, ezért felmértük a budapesti és vidéki más kulturális rendezvények kínálatát, valamint a fővárosi és a regionális nézőközönség elvárásait.

Figyelembe vettük továbbá a színpadok eddigi műfaji hagyományait, sajátosságait, különös tekintettel a megváltozott szórakozási szokásokra, amelynek következtében a népszerű sorozatok és az olyan televíziós versenyek, mint a Megasztár, hatalmas tömegeket vonzanak.

Ezért az igényekhez igazodva, igyekeztünk két színpadunknak saját arculatot adni, és egyben tiszteletben tartani a hagyományos színházba járási szokásokat is. A nyári fesztivál programjának összeállításánál arra törekedtünk, hogy minden korosztály igényeit kiszolgáljuk, s eszerint alakult ki a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Margitszigeti Szabadtéri Színpad sokszínű, gazdag szezonja, amely az idei esztendőben június 10-től augusztus 31-ig tart. 

Legfontosabb célunk a két színpad, de elsősorban a Margitszigeti Szabadtéri Színpad helyzetének újra pozicionálása Budapesten és a régióban, a színház újjáépítésének előkészítése, s az egymásra épülő, a nyári szabadtéri jellegű játszás mellett a többfunkciós szolgáltatási rendszer kiépítése. A rekonstrukció eredményeként reményeink szerint Budapest egy új, építészeti és kulturális értékeit tekintve emblematikus színházi objektummal lesz gazdagabb. Az új, multifunkcionális színházi együttes terveink szerint nemzetközi kurzusok, exkluzív fogadások helyszíne lesz, ahol a minden igényt kielégítő zenekari terem és próbahelyiségek mellett elegáns üzletek, éttermek is helyet kapnak majd. 

A Szabad Tér Színház évente új színházi bemutatókkal várja a közönséget, és lehetőség szerint minden műfajban megpróbálja a legszínvonalasabb produkciókat meghívni, hogy minden igényt kielégítő, tartalmas szórakozási lehetőséget kínálhasson minden korosztálynak

Idei bemutatóink: Gounod Faust című operája, amelyet a Debreceni Csokonai Színházzal közösen hozunk létre, a sokak által kedvelt Muzsika hangja, amelyet a Petőfi Musical Stúdió előadásában tekinthetnek meg az érdeklődők,

Mozart A varázsfuvola című operája, amely Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor alapítványának rendhagyó produkciója lesz, valamint ismét színpadra kerül a Mária evangéliumának újraértelmezett, modernizált verziója, Frankó Tündével a főszerepben.

A premierek mellett különleges produkciók is színesítik a programot, ilyen például a Margitszigeten látható balettest, A Notre-Dame-i toronyőr, vagy a Szegedi Nemzeti Színház Hegedűs a háztetőn című musicalje, amely Gregor Józseffel a főszerepben kerül színre.

Hagyományos színházi előadás is akad a kínálatunkban, hiszen az érdeklődők a Városmajori Szabadtéri Színpadon láthatják az Én és a kisöcsémet, A néma leventét, a zenés darabok kedvelői pedig A padlásnak, A csárdáskirálynőnek, Horváth Jenő-estnek, s egy új musicalnek, a Második szereposztásnak is tapsolhatnak. A legkisebbeket vasárnapi matinékra várjuk, ahol gyermekmusicalek, zenés mesejátékok kerülnek színre, a Családi délutánok-sorozatának népzenével, táncban elbeszélt történetei pedig az egész famíliának kínálnak szórakozást. A tavalyi jazz-est sikerén felbuzdulva jazz-szerdák sorozatát indítjuk el, s a városmajori fellépők között van a Balázs Elemér Group, Pege Aladár és a Cornelio Tutu Jazz Band is. Az idei nyáron a Margitszigeten többnapos folk-karneválra is ellátogathatnak az érdeklődők, és könnyűzenei tehetségvadászatnak is otthont adunk. 

A programok kivitelezése három egymástól eltérő konstrukcióban történik: 

Van néhány saját vállalkozásban létrehozott bemutatónk valamint olyan koprodukcióban megvalósuló előadások mint a Faust vagy A varázsfuvola és ezenkívül számos, színvonalas programot, koncertet kínálunk, amelyek szervezői, rendezői kibérelték a Margitszigeti vagy a Városmajori Szabadtéri Színpadot.  (Sportvarázs, Bajazzók, Show-zsák, Oláh Ibolya-koncert)
 
 

Budai Parkszínpadról

A Budai Parkszínpad 2008-ban lenne 50 éves.  Mostanra már előadások, koncertek rendezésére - technikai és műszaki szempontból - teljességgel alkalmatlanná vált, s ez a helyszín a közönség fogadására is méltatlan. A Parkszínpadról készített igazságügyi szakvélemény megállapította azt is, hogy az elektromos berendezések korszerűtlensége, a beázások és az épület falainak omlása, a szabadba került vezetékek miatt a hely élet- és balesetveszélyes. A jelenlegi kor igényeinek nem megfelelő tervezésű színház konzerválása is nagyon jelentős, több tíz millió forintos felújítással lenne csak lehetséges. A kerület ezért lebontja a Parkszínpadot, s a Feneketlen tónál egy rendezett zöld övezetet, Bartók-emlékparkot hoz létre  létre, míg alternatívaként a Lágymányosi hídnál, a Duna-parton, egy minden igényt kiszolgáló szabadtéri színpad építését tervezi.  

forrás: Szabad Tér Színház

süti beállítások módosítása