Nemzetközi színházi konferencia

Öt nemzet színházigazgatói találkoztak Egerben, a Gárdonyi Géza Színházban a hétvégén. Csizmadia Tibor és Laurent Maindon, francia rendezõ kezdeményezésére nemzetközi színházi konferenciát rendeztek a Szerb Nemzeti Színház, a francia Rictus Theatre, a lengyel stettini teátrum, a sepsiszentgyörgyi színház igazgatói részvételével. A szakmai fórumon egy nemzetközi színházi fesztivál alapjait rakták le.

A szövetség megalakulásával elindult egyfajta gondolatcsere is. Ez mindenki számára érdekes és előnyös kezdeményezés. Nemcsak Európában, hanem világszerte is kevés tematikus színházi fesztivált rendeznek, ezért megszületett egy olyan találkozó ötlete, amely előre meghatározott témákban hívna darabokat, sőt előadások létrejöttét is inspirálná. A néhány évvel ezelőtt megrendezett Három Nővér Találkozónkhoz hasonlóan ez is egy-egy darab és a benne megfogalmazott gondolat köré rendeződik majd, azzal a különbséggel, hogy nemcsak fogadna előadásokat, hanem ösztönözné is megszületésüket - mondta Csizmadia Tibor. Az egri színház igazgató-főrendezője szerint kétévente valamennyi partnervárosban találkozna a közönség a fesztivállal, a közbeeső idő elég ahhoz, hogy a színházak létrehozzák az előadásokat. Ehhez európai uniós támogatásra számítunk, már találtunk forrásokat, amikre lehet alapozni. Megpróbáljuk megmutatni az országok, színházak közötti különbözőségeket. Az a cél, hogy a különböző kultúrák és a színházról-társadalomról való gondolkodás összehasonlítható legyen. Ez véleményem szerint nemcsak szakmailag, hanem a közönség szempontjából is izgalmas lehet - mondta a direktor.

Laurent Maindon, francia rendező szerint újdonságot jelent ez a vándorfesztivál, melyet 2008-tól kétévente más téma köré szerveznének. Az előadások akár háromhavonta más helyszínen kerülnének színpadra.

A konferencián elhangzott: a résztvevő országok színházigazgatói negyedévente találkoznak más-más helyszínen. Legközelebb június végén a lengyelországi Stettinben.

forrás: Gárdonyi Géza Színház, Eger

süti beállítások módosítása