A negyedik kapu - bezárul

Utoljára látható májusban - Novák Eszter rendezésében - az A negyedik kapu, Kárpáti Péter klezmerjátéka. Az elõadást - amely tavaly a POSZT versenyprogramjában is szerepelt - a Jászai Mari Színház végleg leveszi mûsoráról. Az utolsó elõadás Budapesten május 1-jén lesz a Vidám Színpadon, május 23-án pedig Tatabányán búcsúzik a közönség a produkciótól.

Kelet-Európában élt valaha egy titokzatos nép: a haszidok. Agyafúrt humor, néhány legenda és a részegítő klezmerzene maradt utánuk.

Hősünk, Írele boldogan él feleségével, mégis elszökik, hogy megkeresse az ő Mesterét. Vándorol egyik bölcstől a másikhoz, az egyiktől megtanul nevetni, a másiktól megtanul enni, az erdőben egy lánytól megtanulja a szerelem sötét titkait. És vándorol tovább. Egy következő szent tanítónál megtanul amúgy istenigazából lerészegedni, később meg tanulja, milyen bölcs dolog a butaság. Írele addig keresi az ő egyetlen és igazi tanítóját, amíg végül csodálatosképpen ő maga válik Mesterré. Jíde Hers, a falu bolondja ismeri fel benne a "Mestert", akitől "nagy és misztikus titkokat" tanulhatunk, például azt, hogy hogyan kell befűzni a cipőfűzőt.

Az A negyedik kapu műfaja "klezmerjáték". A zenészek a játék egyenrangú részvevői, a színészekkel közösen játsszák-muzsikálják-mesélik el nekünk Írele történetét.

A negyedik kapu

Szereplők:
Tóth Ildikó, Kovács Ágnesanna, Avass Attila, Chován Gábor, Derzsi János, Egyed Attila, Fazekas István, Honti György, Magyar Attila/Molnár Csaba-Kárpáti Péter, Szabó Zoltán
Zenészek:
Agnecz Katalin, Babos Károly, Lázár Zsigmond
Zeneszerző: Kiss Ferenc
Díszlet: Khell Zsolt
Jelmez: Zeke Edit
Koreográfus: Foltin Jolán
Dramaturg: Kárpáti Péter
Asszisztens: Horváth Réka, Fekete Marianna

Rendező: Novák Eszter

Előadások:
2006. május 1. hétfő, 19 óra Vidám Színpad, Budapest
2006. május 23. kedd, 19 óra Jászai Mari Színház, Tatabánya

forrás: Jászai Mari Színház, Tatabánya

süti beállítások módosítása