Compagnie 111: Plan B (Fr)

Sík, vagy nem sikk? Fricska a természet törvényeinek! A gravitáció és az illúzió uralkodik (vagy mégsem?) ebben a zsonglõrködéssel, akrobatikával és térbeliséggel dolgozó darabban. Egy tökéletes - matematikai pontossággal készített - terv, melybõl nem hiányozhatnak a kung-fu jelenetek, sem a Mátrixra és a japán animékre tett utalások. Új cirkusz és invenciózus díszlet ezúttal franciásan.

Mi történik, ha egy fizikus cirkuszról álmodik? Egy furcsa, megdöntött síkú díszleten öltönyös fiatalemberek sorakoznak, akár egy hétköznapi utcajelenetben, majd szürreális álomvilágba illő lassúsággal bukfenceznek és csúsznak egyik pontból a másikba, fittyet hányva a gravitáció törvényére...A Plan B a hétköznapiban próbálja felfedni a rejtélyest. Az előadás alapja egy egyszerű díszletelem, egy sík, melyben ismerős formákat - padlót, házfalat, ajtót - fedezhetünk fel. A síkokkal való játék és a találékony, egyszerre komplex és minimalista díszlet átalakulása (a szereplőket hirtelen elnyelő csapóajtóktól, a síkokról és tengelyekről alkotott képünk teljes összezavarásáig) szó szerint újabb és újabb dimenziókat tár fel.

A Plan B a cirkusz, a tánc, a videóvetítés, a zsonglőrködés és az optikai illúzió elemeit ötvözi. Meglepő trükkök és állandó átalakulás szemtanúi lehetünk, míg a szereplők nemcsak a gravitáció törvényeivel, hanem a különböző perspektívákkal is zsonglőrködnek. A fantázia világába kalauzoló darab egyszerre lenyűgöző és szellemes.

A Compagnie 111 tagjai a híres francia Lido Cirkusziskolában tanultak, majd Mladan Materic Tattoo Theatre társulatával dolgoztak. A Plan B-t az amerikai Phil Soltanoff, a New York-i Mad Dog Theatre művészeti vezetője rendezte, amely a Compagnie 111 térnek szentelt trilógiájának második része. Az amerikai rendező és a társulat közösen próbálnak egy geometrián és zeneiségen alapuló absztrakt színházat létrehozni. A Compagnie 111 különböző művészeti mozgalmakból merít ihletet, többek között a Bauhaus és a konstruktivista irányzatokból, illetve az amerikai némafilmekből.

A kritikusok az előadás kapcsán elsősorban a fizikai színház újradefiniálására tett kísérletet méltatják, és azt a játékossággal keveredő találékonyságot, mellyel a társulat a tér és díszlet használatát megújítja. A Plan B-re jellemző a műfajok különös elegyítése, a tökélyre fejlesztett technikai megoldások, és az előadás egészét átitató humor és költőiség. 
 
 
 
Compagnie 111

A Beethoven utolsó, 111. szonátájáról elnevezett társulatot 1999-ben alapította a fizikus végzettségű Aurélien Bory, Oliver Alenda és Katja Werhlin. Munkájukat kezdettől fogva élénk érdeklődés kísérte és először Franciaországban, majd világszerte is sikert arattak. Olyan rangos nemzetközi fesztiválok állandó vendégei, mint a London International Mime Festival (Egyesült Királyság), Eurokaz Festival (Horvátország) és a kortárs cirkusz minden évben megrendezésre kerülő terepszemléjének számító Festa Internazionale del Circo Contemporaneo (Olaszország). Magyarországon első ízben a Trafó színpadán mutatkoznak be. 


A Budapesti Francia Intézet és a Trafó bemutatja:
Compagnie 111 (F): Plan B /új cirkusz

Alkotók:
Olivier Alenda, Aurélien Bory, Stéphane Ley, Loic Praud, Alexandre Rodoreda, Phil Soltanoff, Arno Veyrat
Koncepció és színpadterv: Aurélien Bory
Rendezőasszisztens: Olivier Alenda
Előadja:
Olivier Alenda, Aurélien Bory, Olivier Boyer, Loďc Praud
Zene:
Phil Soltanoff, Olivier Alenda, Aurélien Bory, Ryoji Ikeda, Lalo Schiffrin
Fény: Arno Veyrat
Hang: Stéphane Ley
Színpadtechnika: Sylvain Lafourcade
Videó: Pierre Rigal
Díszlet: Christian Meurisse with Harold Guidolin
Díszletfestés: Isadora de Ratuld
Jelmez: Sylvie Marcucci
Fotó: Aglae Bory
Menedzsment: Florence Meurisse et Sophie Schneider

Rendező: Phil Soltanoff

Előadás: 2006. május 11-13. 20.30h
Helyszín: Trafó

Támogatók: Budapesti Francia Intézet, AFAA, NKA
Koprodukció: CIE 111, THEÂTRE GARONNE, Théâtre de la Digue/Toulouse, Le Train Théâtre-Scčne conventionnée /Portes lčs Valence
A produkciót segítették: Dőme Théâtre/Albertville, of the Centre de Développement Chorégraphique of Toulouse/Midi-Pyrénées, Francia Nagykövetség/New York, USA
A produkciót támogatták:
Culture Ministry/DMDTS, DRAC Midi-Pyrénées, Regional funding, Department funding, City funding, AFAA/ City of Toulouse, ADAMI, Fondation BNP Paribas

forrás: Budapesti Francia Intézet

süti beállítások módosítása