Indiai Művészeti Est

Különleges élményben lehet részük a május 21-én, 17 órakor a Stefánia Kulturális Központba látogatóknak. A Bharatanatyam Táncegyüttes elõadása a dél-indiai õsi idõkben gyökerezõ spirituális táncokat mutatja be. Ezek a klasszikus táncok a legrégibbek és poétikus mozgásban a leggazdagabbak, egyben a legnépszerûbbek Indiában - de nehezek is: az alapok elsajátításához legalább hat év szükséges.

 

Elegancia, egyensúlyérzék, hajlékonyság, állóképesség és kitűnő ritmusérzék kell a tökéletes produkcióhoz. A táncegyüttes zenekara Aditi Rao guru vezetésével egzotikus ütőhangszerekkel, hegedűvel, fuvolával kíséri a dalokat és táncokat. Nagy sikerrel szerepelnek nemzetközi táncfesztiválokon, a csoportnak ez lesz az egyetlen előadása Budapesten.

 

 

 

forrás: Stefánia Kulturális Központ

BHARATANATYAM

A Bharatanatyam indiai klasszikus színpadi tánc, amely leszármazottja az ősi dél-indiai templomi táncosok művészetének, amelyben zene, tánc, színészet, költészet és spiritualitás elválaszthatatlan egységet alkot.
A Bharatanatyam kifejezés szanszkrit szavak kompozíciója, bhava (érzelmek), raga (dallam), tala (ritmus) és natyam (tánc).
E táncforma két fő alkotó eleme - a nritta - avagy tiszta tánc, melyet a nyak és a szem finom mozgását ellenpontozó erőteljes lépések, hajlások és virtuóz, eleven lábmunka jellemez, illetve - az abhinaya - amely arcjáték és kézmozdulatok speciális gesztusnyelve az érzelmi történések kifejezésére.
Az eltáncolt darabok költői tartalma elsősorban az indiai mitológiához kötődik. Dél-India eszmeiségében a Bharatanatyam a végtelen univerzum ünneplésének egyik formája, célja nem kizárólag a szórakoztás, - a táncos előadásával, úgy önmagát, mint a nézőt az egyetemlegesség felé emeli.

süti beállítások módosítása