Ez nem mesebeszéd!

Bagossy László: A Sötétben Látó Tündér címû mesedarabja nyerte a 2006. május 8-14-e között megtartott III. Gyermek - és Ifjúsági Színházak Biennáléjának fõdíját Kaposváron. A díjat Pogány Judit és a rendezõ, Bagossy László vette át. A fesztiválon 30 hazai és külföldi gyermekszínházi elõadást nézhettek meg az érdeklõdõk.

"Most elmondom,  hogyan születnek a tündérek. A tündérek úgy születnek, hogy minden hetvenhetedik esztendőben, tavaszi reggelen, mikor az erdők alján illatozik a medvehagyma, a szerelmes tündérfiúk meg a szerelmes tündérlányok kirepülnek a tisztásokra, átkarolják egymást és csókolózni kezdenek szépen. Na, erre aztán minden hetvenhetedik esztendőben gyönyörű szappanbuborékok szoktak hullani az égből - ezekben a szappanbuborékokban érkeznek a világra a tündérgyerekek. Hogy ki a csuda eregeti őket, a Jóisten vagy valaki más, azt senki se tudja. Én is már csak arra emlékszem, hogy javában szállingózok lefelé az égből, és a többi testvéreimmel együtt próbálok megkapaszkodni szépséges tündéranyám hajában vagy szépséges tündérapám fülében. Mert amelyik tündérgyerek megkapaszkodni nem tud, az bizony a földre hullik, éhes rókák fellefetyelik, csípős hangyák össze-vissza másszák, butácska őzikék halálra tapossák és vége az életének."

A Sötétben Látó Tündér nemcsak születéséről mesél, hanem elárulja azt is, hogyan tanult meg látni a sötétben. Mesél Tökmag királyfiról, aki képes volt elmenni a Fekete-tenger hetvenhetedik szigetének legsötétebb szegletébe egyetlen üveg lekvárért. Csakhogy ez a lekvár nem közönséges lekvár volt: az üvegben lakott valaki...
 

 A SÖTÉTBEN LÁTÓ TÜNDÉR
-mesebeszéd-

Magyar népmesék motívumainak felhasználásával írta:
BAGOSSY LÁSZLÓ
A Sötétben Látó Tündér szerepében:
POGÁNY JUDIT
Közreműködik:
KÖLESÉRI SÁNDOR
Látvány:
BAGOSSY LEVENTE 
Zenei munkatárs:
VAJDAI VILMOS
Jelmez:
Földi Andrea
Asszisztens:
Kanizsay Zita
Rendező:
BAGOSSY LÁSZLÓ

Az előadás  2006. május 27-én, szombaton 11 órakor látható az Örkény István Színházban.

 

fényképek: Szabó Dorottya
forrás: Örkény Színház

süti beállítások módosítása