Drága Gizám!

Veszprémi Petõfi Színház május 21-én, vasárnap 19 órakor a Latinovits Játékszínben bemutatja a Drága gizám! címû darabot. A kétszemélyes játékban Meszléry Juditot és Palásthy Beát láthatjuk, a rendezõ Bereményi Gábor.

Harmincöt éve, 1971. január 15-én volt a Macskajáték című tragikomédia eredeti bemutatója a Szolnoki Szigligeti Színházban. Néhány héten belül műsorára tűzte a Pesti Színház, majd a páratlan sikersorozat nyomán évek alatt meghódította a világ színpadait. (A Játékszín 1985-ös előadása volt a 100. színházi premier.) És a mű diadalútja azóta is töretlen.

"E groteszk történet főhőse özvegy Orbán Béláné, s a darab valójában az ó véget nem érő vitája, szájaskodó, alakoskodó, még a hazugságtól sem visszariadó pörlekedése mindenkivel, aki körülveszi: a lányával, a szomszédnőjével, s legfőképp az ő München közelében élő nénjével, Gizával. Körömszakadtáig harcol, hogy zűrzavaros, értelmetlen és reménytelen szerelmét ráerőszakolja a világra...Ez a szerelmi háromszög csak abban különbözik elődeitől, hogy szereplői nem tizen-, nem is huszon-, hanem hatvan-egynéhány évesek...Orbánné a természet törvényei ellen harcol, mert semmibe veszi az öregséget, és hadat üzen a halálnak." - írta ÖRKÉNY ISTVÁN.


A Drága Gizám! 2001-ben a színházi bemutató harmincadik évfordulóján került színre először. A rendező Berényi Gábor az eredeti kisregény-változathoz tért vissza. A kétszemélyes játék a zseniális alkotást eredeti, új fénytörésben tárja a nézők elé. Parádés ezerszínű játék-lehetőség két kivételes tehetségű színésznőnek.

***
Drága Gizám!
-
kétszemélyes játék-
Örkény István: Macskajáték című kisregénye alapján

Játsszák:
MESZLÉRY JUDIT Jászai-díjas
PALÁSTHY BEA Déryné-, Domján Edit-díjas

Díszlet: É. KISS PIROSKA m.v. 
Ruhák: TORDAI HALNAL m.v.Jászai-díjas
Felvételről énekel:
ZÁVODSZKY ZOLTÁN (1892-1976)
a világhírű hőstenor, a magar Kir. Operaház örökös tagja
Munkatársak:
Trinfuj Mihály rendezőasszisztens
Horváth Katalin súgó

stúdiószínpadra alkalmazta és rendezte:
BERÉNYI GÁBOR

Jászai-díjas, Érdemes művész

Bemutató előadás:
2006. május 21-én, vasárnap 19,00 órakor
Veszprémi Petőfi Színház,
Latinovits Zoltán Játékszín

forrás: Veszprémi Petőfi Színház

 

süti beállítások módosítása