Iris Disse

Május végén a Goehte Intézet két közös elõadást valósít meg a Krétakör Színházzal illetve a Magyar Rádióval és a Mûvészetek Palotájával együttmûködésben. A közös pont: a szerzõ. Mindkét mû egy német mûvész - Iris Disse - alkotása: az egyik egy magyar témájú hangjáték élõ bemutatója, a másik szintén hangjáték alapján készült performansz a Krétakör elöadásában. A mûvész hangjátékait több nemzeti és nemzetközi díjjal jutalmazták, többek között a  Prix Futura és 2004-ben az Egyesült Nemzetek díjával. 1994-ig német nyelvterületen színházban játszott és rendezett, majd 10 évig performer, egyetemi tanár és média-szakértõ volt Ecuadorban, ahol megalapította a LA LUNA kulturális rádiót, és megalkotta a Hallás Iskolája és a Vad Hallás nevû mûvészcsoportokat, amelyek akusztikus mûvészettel kísérleteztek. 2004 szeptembere óta Berlinben és Svájcban lakik, dokumentum- és hangzó-filmeket készít.

A performansz, a zene, az irodalom, a képzőmővészet és a színház határain kialakult az akusztikus művészet, amelyet az a varázs ihletett, amely a környezetünk hallás útján való érzékeléséből, és így saját akusztikus világok létrehozásából fakad. Ez az akusztikus művészet, az ARTE ACUSTICA az uralkodó optikai aktualitás alternatívájának tartja magát.

Iris Disse:
SCREAMING MAMAS

élő hangjáték a KRÉTAKÖR színészeivel
Forgács Zsuzsa Bruria szövegeinek felhasználásával

szereplők:
Csákányi Eszter
Láng Annamária
Péterfy Borbála
Sárosdi Lilla
Tilo Werner

és
ZULA berlini táncosnő

Időpont: május 26. 21.30
Helyszín: Új Színház, Stúdió

Jegyrendelés:
jegy@kretakor.hu emailcímen vagy a 06-20-241 8030 telefonszámon

Utazás a kiáltás és csönd közötti terekbe.
A világon többen vagyunk olyan emberek, akik szenvedünk az uralkodó viszonyoktól, mint azok a kevesek, akik "uralkodnak" - miért hallgatunk? Mi akadályoz meg abban, hogy kilépjünk a tehetetlenségből, és a normalitás őrületének megálljt parancsoljunk?
Orosz asszonyok a frontra utaztak, hogy visszahozzák onnan a fiaikat. Kimentek a csatatérre, hogy testi jelenlétükkel és erejükkel megállítsák a gyilkolást.
Ez inspirálta a Screaming Mamas hangzásművészeti (Ars Acustica) kompozíciót. Az előadás: felfedezőút. Ez az utazás saját érzésvilágunkba vezet, addig a pontig, ahol hinni kezdünk a saját eronkben, képességünkben a változtatásra. A tánc, a zene, a beszéd és a médiumok összefonódnak, szétválnak, megtermékenyítik egymást, felriadnak, megzavarnak, felkavarnak, megnevettetnek és megríkatnak.


Táncol a halál is
- Iris Disse és David Höner hangfilmje -

Különleges hangjátékbemutató a produkcióban részt vett színészek, muzsikusok, Zula berlini táncosnő és a szerző-rendező-performer
Iris Disse részvételével.

Időpont:május 29. 19.00
Helyszín: Művészetek Palotája
A belépés ingyenes!

A Svájcban élő német művészpár, Iris Disse és David Höner magyar témát dolgozott fel a Berlin Brandenburg Rádió számára. Az 5.1 surround sztereóban rögzített kísérleti hangjáték az első világháború végén a Tisza-parti Nagyréven történt gyilkosságok történetéről szól. A faluban az asszonyok a háborúból hazatért, eldurvult férjek, szeretők tucatjait tették el arzénnel láb alól a bába segédletével. Talán egy életformával, az asszonyt gúzsba kötő hagyományokkal akartak leszámolni, amikor a férfiakat gyilkolták...
Iris Disse nem akart dokumentum-műsort készíteni az esetről. Asszonyi sorsok töredékeit rajzolja meg, s rajtuk keresztül a zárt közösség életének hangulatait kelti életre. Általa írt mondatok, monológok, emlék-foszlányok, a falu hangjainak és improvizatív zenének szőttese a rádiójáték, melyben a tragikus történetet lírával és humorral oldva meséli el.
A hangjáték az eredeti helyszínen, magyar és német színészek, zenészek közreműködésével, az RBB, Radio Berlin Brandenburg és a Magyar Rádió együttműködésének keretében, a Goethe Intézet támogatásával jött létre. A bemutatót az Iparművészeti Egyetem hallgatóinak video-animációja kíséri.

A műsor első felében a hangjáték magyar, a szünet után a német változata kerül bemutatásra. Mindkét változat időtartama 55 perc.


forrás: Goehte Intézet

süti beállítások módosítása