Összpróba tábor

Az Összpróba Alapítvány 2006 nyarán Balatonföldváron rendezi meg nyári színházi alkotótáborát. A szakmai táborba várnak minden olyan fiatalt, akit érdekel a színház, a színjátszás és a rendezés. A tábor hangulatából hiányzika rostavizsga hangulat, de felgördöl a függgöny a Színház -és Filmmûvészeti Egyetem dolgos hétköznapjairól.

A balatoni tábort 2 szervezet az Európai Kulturális Társaság és az Összpróba Alapítvány támogatja anyagilag: jelentkezőnként összesen 10.000 Forinttal járul hozzá a táborozók tartalmas pihenéséhez. Csoportok jelentkezésénél további kedvezményeket kínálnak. A balatonföldvári táborba 2006. május 31-ig  jelentkezők egy sorsoláson veszel részt, ahol egy szerencsés, leendő táborlakó visszanyeri a tábor részvételi díját.

A balatonföldvári tábor időpontja:
2006. JÚLIUS 15-TŐL - JÚLIUS 23-IG

A kurzusvezető tanár:
Máté Gábor
Jászai Mari díjas, érdemes művész,
a budapesti Katona József Színház színművésze - főrendezője,
a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára
  
   
A tábor vezetője:
Nagy Viktor
a Kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze

Információ:
Telefon: 06-30/677-1848, 06-30/979-9728
Email: iroda@osszproba.hu

Az Összpróba története valamikor 1995 nyarán kezdődött. Nagy Viktor még a Színművészeti Egyetem színész hallgatójaként egy nagy múlttal rendelkező nyári nyelvtáborban azt a feladatot vállalta, hogy kiegészítő foglalkozásként általános és középiskolás fiatalokkal közösen "színházat" játsszon. A gyerekek intenzív nyelvtanulás céljából jelentkeztek a táborba, így csak a legelszántabbak vettek részt a délutáni és "titkos" éjszakai próbákon. Egy turnus 12 napja alatt, egy olyan produkció létrehozásán dolgoztak a diákok, amit az utolsó napon bemutattak a 250 táborlakónak.

A nyelvtáborokat szervező People Team Alapítvánnyal együttműködve egészen 2002-ig az ország különböző városaiban (Kőszeg, Tata, Eger) összpróbázhattak a vállalkozó szellemű diákok. Előfordult, hogy egy nyáron négy turnusban (azaz 48 nap alatt) több mint ezer gyerek találkozhatott vagy akár részese is lehetett a színjátszó foglalkozásoknak.


***

A kezdetek

Az Összpróba Alapítványt pedagógusok és színházi szakemberek közösen segítették életre 2003 tavaszán. Ez a különös szövetség összefogott, hogy egészen más oldaláról ismertesse meg a színházat a fiatalokkal és azon keresztül, önmagukat. A gyerekek lelkesedése megerősítette azt az elképzelést, hogy 2003-ban önálló foglalkozásként indítsák útjára a színjátszást a tábor életében. A tábor fővédnöke Zsámbéki Gábor, a budapesti Katona József Színház igazgatója. 2003-ban, azok a visszatérő diákok, akik évekkel korábban általános iskolás korukban a nyelvtanulás mellett ismerkedtek a színházművészettel, már ebben az esztendőben a következő évi színművészeti egyetemi felvételire készültek és így hallgatták a táborban Zsámbéki Gábor, Ascher Tamás, Babarczy László, Léner Péter, Molnár Piroska, Lázár Kati, Pogány Judit segítő szavait egy-egy összpróba után.

Lázár Kati, Molnár Piroska, Sáry László, Zsámbéki Gábor
A 2004. évi tábor helyszíne a tatai József Attila Kollégium volt, próba- és előadáshelyszíneinek pedig a kollégium Kápolnája és Színházterme adott otthont. A támogatások sajnos nem adtak lehetőséget arra, hogy több színházi szakembert hívjunk meg. Így a korábbi évekhez hasonlóan, színházrendező, zenész és koreográfus kollégákkal dolgoztunk együtt, viszont a tanórák összetételében igyekeztünk megvalósítani azt, hogy a szélesebb értelemben vett színházi életet ismertessük meg a gyerekekkel, találkozhattak többféle zenei stílussal, esztétikai, formatani foglalkozáson vettek részt, a látott és hallott valóságtól igyekeztünk őket elvonatkoztatva, új világ felé kinyitni értelmüket, érdeklődésüket.

Az Összpróba Alapítvány 2004-ben a táborral egy időben, egy kisebb színházi fesztivált is rendezett Tatán. A táborlakó gyerekek láthatták, hogy-hogyan dolgoznak színpadon a példaképeik. A budapesti Katona József Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásait azonban a környék lakói is megtekintethették. A fesztivált komoly érdeklődés kísérte, a helyi és környékbeli ifjúság körében pedig kifejezetten sikeresek voltak a fiatal magyar rendezők filmjeiből tartott vetítéseink is.

Az eltelt 10 év tapasztalatával 2004 őszén született a gondolat: a művészeti tábornak és az alkotóközösség elképzeléseinek megvalósításához elengedhetetlen egy állandó és így sok szempontból tervezhetőbb helyszín felkutatása.

2005. nyarán, egy teljes hónapig tartó ifjúsági összművészeti táborunkkal vettük "birtokba" Balatonföldvárt. A táborban immár a színházművészet rejtelmei mellett a gyerekek betekinthettek a film és a látványtervezés világába. Kisfilmet írtak, forgattak, filmvágást tanultak, a színjátszók előadásaihoz díszletet terveztek, építettek. Földváron az összpróbás táborozók próbáltak a művelődési házban, a szabadtéri színpadon, forgattak a Balaton parton, a kikötőben. A szállásunk a múlt század elején épült, szépen felújított Bendegúz Panzióban volt, de valójában "belaktuk" az egész várost. Büszkén mondhatjuk, hogy a három turnus sikeressége a folytatásra biztat bennünket.  

A jelen és a jövő

Alapítványunk célkitűzései között szerepel, hogy összefogja országunk általános és középiskolás diákjainak azon részét, akik érdeklődnek a színház-, zene-, tánc- és képzőművészet iránt. Munkánk nem ér véget egy-egy nyári tábor utolsó napjával. Alkalmat teremtünk, hogy ez a korosztály igenis tudjon egymásról és a tábor ne csak egy múló nyári élmény, maradjon a szívükben. Az Összpróba Alapítvány kuratóriumának elnöke Nagy Viktor (a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze) és az alapítvány munkatársai, e célok érdekében végzik munkájukat.

forrás: Összpróba Alapítvány

süti beállítások módosítása