Drámaírók a weben

A 29 írót tömörítõ Drámaírói Kerekasztal tagjait bemutató www.dramairok.hu weblap az elsõ, kísérleti  lépés a kortárs magyar dráma egészét összefogó, idegen nyelveken is hozzáférhetõ elektronikus könyvtár-portál felé. A honlapot létrehozók célja az,  hogy az írók kezdeményezésére, önszorgalomból, minden anyagi és intézményi támogatás nélkül létrejött weblapon keresztül a jövõ évi Debreceni DESZKA kezdetéig  bemutassák a magyar drámairodalom minden jeles szerzõjét és életmûvét.

A Drámaírói Kerekasztal 2004-ben jött létre. A folyamatosan bővülő társaság a kortárs magyar drámaírók "érdekvédelmi" szövetsége. Kezdeményezéseikkel a magyar dráma megmutatkozási lehetőségeit kívánják bővíteni, s elismertetését elősegíteni.

A Drámaírói Kerekasztal a kortárs magyar dráma első fesztiválját hozta létre. A DESZKA a Drámaírók és Színházak Kerekasztala. A fesztivál célja: a kortárs magyar drámairodalom értékeinek bemutatása és népszerűsítése, egymás munkáinak és művészi törekvéseinek minél teljesebb megismerése, a mai magyar drámák színrekerülési feltételeinek javítása, és folyamatos, baráti párbeszéd kialakítása szerző és szerző, szerző és színház, színház és közönség - illetve az értékteremtő körforgás minden résztvevője között.
Első alkalommal Sopronban, 2005 -ben került megrendezésre a Deszka, s e "nulladik" kiadás főként kísérlet volt a rendezvény iránti érdeklődés felmérésére, a fesztivál hosszútávú céljainak és lehetőségeinek feltérképezésére.

A soproni fesztivál tapasztalatai után idén egy jóval szerényebb, de célzottabb, átgondoltabb programsorozat jött létre. A fesztivál  szigorúan szakmai fórumok köré szerveződik, melyek témáját a kortárs magyar drámával kapcsolatos, vitára csábító kérdések adják. Idén Egerben zajlott a fesztivál, április 19-20-án.


A Drámaírói Kerekasztal tagjai: 

1. Bereményi Géza
2. Békés Pál
3. Deák Ferenc (V)
4. Egressy Zoltán
5. Eörsi István
6. Fábri Péter
7. Forgách András
8. Garaczi László
9. Gosztonyi János
10. Görgey Gábor
11. Háy János
12. Horváth Péter
13. Hubay Miklós
14. Kárpáti Péter
15. Kiss Csaba
16. Kornis Mihály
17. Müller Péter
18. Nagy András
19. Németh Ákos
20. Pozsgai Zsolt
21. Sultz Sándor
22. Szabó Magda
23. Szakonyi Károly
24. Szilágyi Andor
25. Tasnádi István
26. Thuróczy Katalin
27. Toepler Zoltán
28. Visky András
29. Zalán Tibor

 

Külön köszönet...
A Drámaírók weblapjának elindítása Fülöp Johanna dramaturg és Pálfalvi Lukács grafikus munkájának illetve a Színház.hu-nak és a Magyar Színházi Társaságnak köszönhető.

forrás: dramairok.hu

süti beállítások módosítása