Petőfi Művészeti Liget 2006.

A Bartók Kamaraszínház és Mûvészetek Háza 2006-ban is megrendezi a Petõfi Mûvészeti Liget rendezvénysorozatot. Június 16-tól július 31-ig két helyszínen  - a szabadtéri színpadon és a zenepavilonban - koncerteket, tánc- és színházi elõadásokat láthat és hallhat a közönség.

 

PROGRAM
 

• június 16. péntek 20 óra:
Szabadtéri Színpad

Ella Fitzgerald Emlékest

Közerműködők:
Bornemissza Mária - ének, scat
Szakcsi Lakatos Béla - zongora
Orbán György - bőgő
Pecek Lakatos András - dob

Ella Fitzgerald a XX. század legendás jazzénekese, a scat (szöveg nélküli "tördelt" énekmód) világhírű nagyasszonya emlékére, rendhagyó hazai koncertsorozat állomásaként csendülnek fel Ella legismertebb, legszebb dalai a Petőfi Művészet Liget progrmájában.

Bornemissza Mária jazz-scat énekes Szakcsi Lakatos Béla Kossuth-díjas jazz zongoraművészünk triója élén most olyan előadói feladatot vállal, amelyre eddig kizárólag fekete énekesnők koncertjein kerülhetett sor Európa zenés pódiumain. Nem véletlenül. Hiszen Mária az elmúlt évtizedek sikeres bel- és külföldi Gershwin koncertjei után, az eredeti angol nyelven megszólaló dalokban immár mesteri felszínre hozta azt a letisztult "fekete-feeling"-et, amelyet scattelő improvizációs adottságaival, sajátos hangzásvilágával képvisel hazánkban.

Ella dalai szerte a világon magas hőfokon égtek és ma is a fülünkben csengenek. Nemes egyszerűsége, a zene és a közönség szeretete tartja életben. Rá emlékezve, hasnoló igénnyel készület Bornemissza Mária és a Szakcsi Trió mai műsora. Alázattal és tiszteletadással meghajolva, a közülünk (éppen ma: június 16.) egy évtizede eltávozott Ella örök nagysága előtt. 
 


• június 18. vasárnap 19 óra
Zenepavilon

 A NeoFolk zenekar koncertje

 A formációt a Calliope együttes szerzőpárosa Bonyár Judit-ének, cselló, tilinkó- és Hűvösvölgyi Péter-gitár, mandolin-alapította 2004 őszén. 2005 márciusában csatlakozott Tóth "Csüli" Zoltán (Peet, Golestan, ex-Kispál és a borz) a zenekarhoz, aki ütőhangszereken (zarb-perzsa dob, derbuka, konga, dob) játszik.

2005 őszétől Gáspár "Gazsi" József - szaxofon, furulya, trombita - a zenekar állandó tagja.

Bonyár Judit a 2005. decemberi TV2 "Megasztár" c. műsorában a zsűri különdíját kapta "Meséld el" c. daláért.

"Izgalmas, lüktető és érzelemgazdag zenei anyagot próbáltunk létre hozni, melynek gerincét Bonyár Judit különleges hangulatú - néhol a Kárpát-medence, a Balkán, másutt a Közelkelet zenei hagyományait idéző - dalai alkotják. Zenénk olyan belső folyamat eredménye, amelyben szerves egészként, mintegy "népdalként" jön létre az új dal, néha szöveggel, mélyebb érzelmi tartalommal. Indíttatása a népzenei kultúrák színességéből fakad, lelki vonzalomból, mely a változatosság szeretetén alapszik. S hogy a dal és szöveg teljes egészet képezzen a meghangszerelt zenei környezettel, latin (bosa nova), tangó, dzsessz, és rock elemeket, ritmusokat is használtunk".



• június 21. szerda 20.30 óra
Szabadtéri Színpad

TARTUFFE
A Janus Egyetemi Színház előadása


PERNELLE ASSZONY, Orgon anyja: Pásztó Renáta
ORGON, Elmira férje: Tóth András Ernő
ELMIRA, Orgon felesége: Horváth Krisztina
DAMIS, Orgon fia: Domonyai András
MARIANE, Orgon lánya, Valér szerelme: Kiss Andrea
VALÉR, Mariane szerelme: Juhász Mátyás
CLÉANTE, Orgon sógora: Inhóf László
TARTUFFE, álszent: Rajnai Attila
DORINE, Mariane komornája: Hollósi Orsolya
LOJÁLIS ÚR, törvényszolga: Molnár Tamás

Műszak: Regényi Gábor, Rykala Adrian, Lamár János, Tóth Géza
Jelmezkészítő: Váradi Zsóka Mozgás: Bognár József
Díszlet: 
Jelmez: Szabó Zsuzsa
Asszisztens: Gáspár Alida
Zenei közreműködők: Dióssy D. Ákos, Leskovics Gábor,
Lovasi András, Mikuli Dorka

Dramaturg: Mikuli János
Zeneszerző: Leskovics Gábor, Lovasi András
Dalszövegek: Lovasi András

Rendező: Mikuli János



• NAGY TÁNCHÉTVÉGE


• június 23. péntek
Fabó Éva Sportuszoda vagy Sportcsarnok
(külön program alapján)

Tűzugrás
A Dunaújvárosi Bartók Táncszínház Szent Iván-éji táncszínházi műsora


A nyári napforduló rituális aktusainak, a tűzugrásnak, a termékenységi szertartásoknak eredeti célja a Nap pályájának leggyengébb pontján való átsegítése. Az aktus a természet iránti hála, a kölcsönös pozitív visszahatás gondolatát hordozza magában.
A TŰZUGRÁS című előadás a ma élő ember és a természet közötti távolságról, a hagyomány megőrzéséről, újraélesztésének fontosságáról szól. A darab Szent Iván éjszakáján, a termékenység ünnepén játszódik, amikor a táncok rituális mozdulatai próbálják feleleveníteni a nyári napforduló hagyományát.
A produkció gerince főként Kárpát-medencei táncokra épül, melyet a látványos koreográfia az autentikus zene és a 14 profi táncos színpadi munkája emel kiemelkedő színvonalra.


• június 24. szombat 18 óra
Szabadtéri Színpad
Nyári Tánckurzus gálaműsora


A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Dunaújvárosi Bartók Táncszínháza 2006. júniusában tánckurzust indít gyermekek, fiatalok részére, hagyományteremtő szándékkal.  A tánckurzus feladata, hogy megismertesse  a modern- és kortárstáncművészet főbb irányzatait, az irányzatok technikai alapelemeit, a különböző technikák jellegzetes koordinációját és variációs lehetőségeit, a mozgáselemek végrehajtásának meghatározott szabályait, a harmonikus, esztétikus kivitelezés módjait. A gálaműsor ennek az egyhetes munkának lezárása, ahol a tanulók megmutatják a közönségnek mit tanultak.



• június 25. vasárnap 19 óra
Szabadtéri Színpad
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes műsora


A csíkszeredai hivatásos Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes három évtizedes hagyományra épül. Fő célkitűzése az értékmegőrzés, értékcsere és értékteremtés. Feladatának tekinti, hogy ápolja az erdélyi folklórt, feldolgozza és bemutassa a térség táncait. Céljait a romániai magyarság folklórkincsének gyűjtésével, megőrzésével, ezeknek magas szintű színpadra-vitelével igyekszik és sokféle eszközzel történő terjesztésével, a “csak tiszta forrásból" jelszó szem előtt tartásával próbálja elérni.



• június 28. szerda 20 óra
Szabadtéri Színpad

Mi így vagyunk

Kishonti Ildikó és Turpinszky Béla estje
- olasz dalok, musical- és operettrészletek, sanzonok, örökzöldek -


• június 30. péntek 20 óra
Szabadtéri Színpad

Vodku v glotku
együttes koncertje


A Vodku v glotku zenekar 2000-ben alakult Budapesten, Magyarországon. Az együttes célja, hogy Közép- és Kelet-Európa népeinek zenéjét saját zenei elképzeléseivel ötvözve mutassa be a színpadon. Az együttes zenéjében meghatározó elemet játszanak a magyar, zsidó, orosz, ukrán, bolgár, délszláv és más közép-kelet-európai és balkáni népzenei motívumok. Mindezt ötvözik a rock, a jazz és más progresszív zenei irányzatok stílusjegyeivel. Ennek eredményeképpen egy olyan zenei világ bontakozik ki a színpadon, amelynek hallatán otthon érezheti magát a közép-kelet-európai régióban gyökerező számos náció.


• július 2. vasárnap 19 óra
Zenepavilon

Orosz Zoltán Trió
koncertje


Orosz Zoltán a Zorán-koncerteken megismert és megszeretett zenekari hangzásvilág hatására eldöntötte, hogy az eddigi duó formációt alkalmanként kibővíti ritmusszekcióval is.  Így -  bőgővel kiegészülve - lehetőség nyílt olyan izgalmas zenei világ felfedezésére is mint például a délszláv népzene, a spanyol és dél-amerikai dallamok, vagy a magyar vonatkozású virtuóz harmonika darabok, de helyet kapott a műsorban az Astor Piazzolla által világhírűvé vált argentin tangó is, valamint a francia harmonikajáték legújabb irányzata.



• július 12. szerda 20 óra
Szabadtéri Színpad

A bál
GNM Kontúr Fizikai Táncműhely előadása
Rendezőtanár: Gyöngyösi Tamás


Az előadást Ettore Scola: A bál című filmje ihlette. A hétköznapi emberben visszatükröződő történelem, egy megelevenedő panoptikum az 50-es évektől napjainkig. A korok aktuális eseményei tánc és akrobatikai elemek ötvözésével megjelenítve, korhű zenei aláfestéssel. Izgalmas drámai elemek váltakoznak a bővérű humorral.



• július 14. péntek 20 óra
Szabadtéri Színpad

Ajde Braco
együttes koncertje
- balkáni fúvószene -


Dalaik, - a rézfúvósok temperamentumos, mégis lágy harmóniáin alapuló dallamos, egyben dinamikus pörgős dobszólókkal megtűzdelt, változatos hangszerekkel megkomponált hangzásvilág - minden korosztály számára egyedi zenei élményt biztosít. Cél a felhőtlen szórakoztatás, de elsősorban a közönség megtáncoltatása.



• július 16. vasárnap 19 óra
Zenepavilon
Daniel Speer Brass Quintett
koncertje

A zenekar tagjai:
HORVÁTH Zoltán (trombita)
HAMMER Gábor (trombita)
PÉTERSZ Árpád (kürt)
SÖRFŐZŐ Zoltán (harsona)
MARONICS Zsolt (tuba)


Az együttes 1990 novemberében alakult. Tanulmányaikat valamennyien a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán végezték. A zenekar repertoárja öt évszázad muzsikájából merít. Reneszánsz és barokk művekkel, klasszikus, romantikus valamint kortárs szerzők darabjaival koncerttermekben, templomokban, kastélyokban szerepelnek. A számos sikeres hazai hangverseny mellett többször turnéztak Ausztriában és Németországban . Az együttes hangzását 1997 óta Péter Zoltán (dobok) játéka színesíti, aki érzékletesebbé teszi egyes komolyzenei darabok (pl. reneszánsz táncok), valamint a könnyedebb hangulatú zeneszámok ritmikai világát. A komolyzenei programokat jazzfeldolgozások, indulók, polkák, ragtime-ok, filmzenerészletek színesítik. A show produkciókban kuriózum a hangszeres játék közbeni mozgás.

 

• július 19. szerda 19 óra
Zenepavilon

Horváth Gitár-Swing Duó
koncertje

Horváth János - szólógitár
Vajk László- gitár


Dunaújvárosi zenészek új arccal mutatkoznak be. Virtuóz gitárjáték a Rosenberg Trió és Django Reinhard nyomán,  gipsy swing stílusban.



• július 21. péntek 20 óra
Szabadtéri Színpad

M.É.Z. együttes
koncertje


A M.É.Z. együttes 17 éve létező, 6 nagylemezzel rendelkező Magyarország leghíresebb ír-kelta zenét játszó csapata. Úttörő szerepük volt a műfaj itthoni népszerűsítésében, elfogadtatásában. A kezdeti nehézségekre utal a zenekar neve, a “meg nem értett zenekar" kifejezésből létrejött mozaikszó, amely ma már többek között az édes, folyékony medvecsemegére is utal. Az ír-kelta zenei világ hol autentikus hangzásban, hol más műfajokkal keveredve világzeneként szólal meg. Ez a változatos, de egységes hangzás alkotja a M.É.Z. együttes sajátját. A magasan képzett zenészek hangszertudása, virtuozitása minden alkalommal magával ragadja a közönséget.

(A koncert előzetese a 2006. október 5-én színházunkban megrendezésre kerülő Celtic Invasion című zenés-táncos előadásnak)


• július 23. vasárnap 19 óra
Zenepavilon

David Yengibarjan és Kardos Dániel
koncertje


David Yengibarjan a jereváni zeneiskolában ismerkedett meg a harmonikával, 1995-óta él Budapesten, de művészetét szerte a világban ismerik és elismerik. Magyarországon fellépett több színházi produkcióban, valamint számos ismert film zenéje is az ő nevéhez fűződik. Koncertjein saját szerzeményeit játssza - ez az örmény népzene, az argentín tangó, illetve Astor Piazzolla zenei világának csodálatos ötvözete. Játszott több élvonalbeli jazz- és folkformációban, lemezt készített a világhírű Klezmatics frontemberével, Frank Londonnal is. Hallhatta a közönség egyebek közt Párizsban, Londonban, Amszterdamban, a Terschelling-szigeten, Bécsben, az Edinburgh-i Színházi és Zenei Fesztiválon. Most a szintén fiatal, ámde több formációban is játszó gitárossal, Kardos Dániellel hallhatja a közönség. Amit játszanak, az megközelíthető a tangó és a jazz, az örmény és a zsidó népzene felől, személyességéhez és egyéni stílusához azonban kétség nem fér.


• július 28. péntek 20 óra
Szabadtéri Színpad

Jazz Voices Kórus
koncertje


A Jazz Voices kórus 2000-ben alakult az Erkel Ferenc Zeneiskola jazz-ének szakos hallgatóiból , Lakatos Ágnes vezetésével. A vokál műsorán kezdetben az amerikai örökzöldek domináltak , de 2003-tól a repertoárban fokozatosan a hazai kortárs szerzők  művei vették át a vezető szerepet . A hazai zenei fesztiválszereplések ( Kékmadár fesztivál-Kalocsa, Rázene fesztivál -Budapest, Mozaik fesztivál Dunaújváros,  Vivace Kórusfesztivál -Veszprém stb.) után  2004-ben az együttes megmérettette magát a csehországi Olomoucban rendezett Cantata Mundi nemzetközi kórusversenyen, melyen jazz kategóriában aranyérmet nyert.  2005-ben az olaszországi Riva del Garda-i nemzetközi fesztiválon a zsűri arany diplomával díjazta a kórust. Az idén megrendezett Budapest Fringe Fesztiválon az együttes Fringe-díjat kapott.

• július 30. vasárnpa 19 óra
Zenepavilon
Szalóky Béla és a Gyárfás Trió
koncertje


Szalóky Béla és a Gyárfás Trio 2004 tavasza óta koncertezik közösen. Mainstream jazz muzsikát játszanak, a jazz legnemesebb hagyományait igyekeznek követni. A 20. század legnagyobb jazz-zenészeinek, Clark Terry-nek, Joe Pass-nak, Ruby Braff-nak, Count Basie-nek, Chet Baker-nek szellemét idézik muzsikájukkal.

 A rendezvények ingyenesek.

A fényképek a 2005-ös Petőfi Művészeti Liget-en készültek
Forrás:Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, Dunaújváros 

süti beállítások módosítása