Újra Vámos Klub

Az Alexandra Könyvesház Pódiuma ezen a héten is neves vendégekkel várja az oda látogatókat. Május 25 -én csütörtökön 19 órai kezdettel ismét a Vámos Klub várja hûséges rajongóit és új közönségét. Ezen az estén Orbán János Dénes erdélyi költõvel beszélget majd Vámos Miklós.

fotó: Gordon Eszter
Orbán János Dénest az Erélyi Híradó a kortárs magyar líra egyik legerősebb tehetségének nevezi, akinek költészetét az első pillanattól a tradíció fölkavarása jellemzi. Számos nagy klasszikus - többek között: Balassi, József Attila, Parti Nagy Lajos, Szilágyi Domokos - nagy hatással voltak alkotásaira, s akiknek sorait, szókapcsolatait merészen új kontextusba helyezi. Tehetséges költőnek tartja őt a kortárs irodalom, akit szemlátomást érdekel a forma minden csínja-bínja, s aki sok formát használ sikerrel. A költő 1973-ban született Brassóban. Magyar -angol szakot végzett a Kolozsvári Egyetem bölcsészkarán. Ma is Kolozsváron él és az Előretolt Helyőrség című irodalmi lap főszerkesztője. Most megjelent legújabb történetéről, a Búbocska - Ördögregény című rendkívüli mesekönyvéről is hallhatnak a hozzánk látogatók a csütörtök esti beszélgetésen.

Május 26-án pénteken 19 órától - a 37. Magyar Filmszemle rendezői díját nyert Fehér tenyér című film rendezője - Hajdu Szabolcs lesz Váradi Júlia vendége, beszélgetőtársa.

Az 1972-ben született fiatal rendező eddig két nagyjátékfilmet és több kisfilmet tudhat maga mögött.  2001-ben elnyerte a legjobb elsőfilmes díjat a Magyar Filmszemlén Macerás ügyek című alkotásával, mely osztatlan sikert aratott mind a szakma, mind a közönség körében. Akárcsak Tamara című filmje, mely a 35 -ik Magyar Filmszemlén különdíjat kapott. Hajdu Szabolcs a Fehér tenyérrel új hangot üt meg, melynek sok más mellett a különlegessége az, hogy a főszereplő - a rendező testvére - Hajdu Zoltán, az életben is szereplője a cirkusz Las Vegas-i látványos show-jának. A film a tíz éves Dongó történetével indul, kit a szülei és véreskezű edzője élsportoló tornásznak szánnak. Megpróbáltatásokkal, szélsőséges fegyelmezésekkel teli életét követhetjük, míg 19 évvel később megérkezik egy kanadai edzőközpontba, hol tornász gyerekek edzését bízzák rá. Így szembe kell néznie saját feldolgozatlan múltjával, örömtelen gyermekkorával és a múlt kísérteteivel.

A hét végén két csodálatos színésznőt ismerhet meg közelebbről a közönség.

Kerekes Éva a Nő a múltból c. előadásban 
fotó: Nehéz Andrea

Május 27-én szombaton 19 órakor kezdődik Kaszás Attila Diótörő  című műsora, melynek vendége ezen a héten Kerekes Éva színművésznő lesz. Az Örkény Színház fiatal színésznője 1988-ban végzett a Színház és Filmművészeti Főiskolán, majd a Radnóti Színházhoz szerződött. Jelenleg az Örkény színpadán láthatjuk: Molnár Ferenc: A testőr, Ionesco: A kopasz énekesnő, Csehov: Sirály, Schimmelpfennig: Nő a múltból című darabjaiban a Jászai és Mensáros díjjal kitüntetett színésznőt.

Május 28-án vasárnap 17 órától Tordai Teri színművésznővel hallhatnak beszélgetést a Pódiumra látogatók. A debreceni születésű, szintén Jászai Mari díjas színművésznőt, Csáki Judit kérdezi majd szerepeiről, életútjáról, családjáról.

Tordai Teri 1964-ben végzett a Főiskolán Pártos Géza tanítványaként, majd a Szegedi Nemzeti Színház tagja lett, 1965-től pedig Budapestre szerződött. Játszott a Pécsi Nemzeti Színházban és a Vidám Színpadon, a József Attila színpadán és a Veszprémi Petőfi Színházban is. 2001-től az Új színház társulatának tagja. Láthattuk őt jó néhány nagyszerű filmalkotásban is, mint például a Vörös grófnő, Mephisto, Bob herceg, Kárpáthy Zoltán, Egy magyar nábob vagy az Esős vasárnap című filmek szereplőjeként.

Forrás: Alexandra Könyvesház Pódiuma

süti beállítások módosítása