Énekes-színész képzés

Énekes-színész képzést hirdetett meg az ETÛD Mûvészeti Szakközépiskola a 2006/2007-es tanévre. Ez az iskola eddig, mint klasszikus és dzsessz énekes és hangszeres muzsikusokat oktató intézet volt jelen a magyar mûvészetoktatásban. Arról, hogy mit nyújt az itteni színész képzés, az igazgató Vass Ágnes adott tájékoztatást: 

Vass Ágnes: Iskolánk főleg érettségizetteket és felnőtteket képző zeneművészeti szakközépiskola, ahol - az országban egyedülálló módon - az énekes növendékek színészmesterséget és beszédtechnikát is tanulnak. Tanáruk Varga Éva Jászai- Déryné- és Domján Edit-díjas színművésznő, a Pesti Magyar Színház Akadémiájának tanára. 20-25 olyan fiatal művész van jelenleg az élvonalban, akik az ő kezei alól indultak, minden évben van a Színművészeti Egyetemre bejutó növendéke, és nagyon sokan keresik meg, hogy készítse fel őket a felvételire.
Ez adta az ötletet: indítsunk felvételi előkészítőt az iskola keretein belül. Az előkészítő tanfolyam szeptemberben indul, várjuk mindazokat, akik tervbe vettek egy 2007. évi Színművészeti Egyetemre történő felvételit. Mi garanciát is vállalunk: azoknak, akik nem jutnak túl a színész-felvételi első fordulóján, a tanfolyami díjból visszatérítést adunk.

- Mit tegyen, aki most még nem felvételizne?

Vass Ágnes: Azoknak, akik megalapozott tudást és színész II végzettséget szeretnének szerezni, valamint van lehetőségük iskolába járni, szintén van ajánlatunk: 2006. őszétől három éves, énekes-színész iskola kezdődik az ETŰD-ben. Ez államilag akkreditált képzés, az Oktatási Minisztérium és a Színházművészeti Szövetség által jóváhagyott tananyag szerint, és színész szakképesítést ad. Nappali iskola, diákigazolvánnyal, és minden kedvezménnyel - gondolok itt például a családi pótlékra -, ami egy diáknak és családjának jár. Mind elméleti (dráma-, művészet-, színház- és zenetörténet, dramaturgia, esztétika, zeneelmélet, angol nyelv), mind pedig gyakorlati (beszédtechnika, művészi beszéd hangképzés, magánének, jazz, szolfézs, fakultatív hangszer, klasszikus, modern és társastánc, színpadi mozgás) óráinkon a legkorszerűbb képzést nyújtjuk.
Az énekesi és a színészi végzettség együtt, vagy külön-külön is megszerezhető.

- Vannak-e nyilvános előadásaik?

Vass Ágnes: Természetesen senki sem lehet színész színházi színpadi gyakorlat nélkül. Tanulóink a színházi gyakorlatot a Budapesti Kamaraszínház produkcióiban szerzik meg, a Tivoli, a Shure, az Ericsson előadásaiban, "igazi" rendezők és "igazi" színművészek társaságában. Az utolsó évesek önálló vizsgaelőadást tartanak.

- Mitől "énekes" ez a képzés?

Vass Ágnes: Az ETÜD elsősorban zeneművészeti szakiskolaként ismert. Énekesi, muzsikusi képesítést ad, konzervatóriumi szinten. Olyan, a szakmában elismert művész-tanárok tanítanak itt, mint Bikfalvy Júlia, Jelinek Gábor, Nemessányi Éva, Szarka György, Winand Gábor. Mi az énekes-színészen nem csupán azt értjük, hogy "jó a hangja", hanem hogy kottát olvas, megfelelő énektechnikával rendelkezik, kiismeri magát a különböző zenei stílusokban a preklasszikus operától a kortárs dzsesszen keresztül a rock-musicalig. Aki hozzánk jár, három év alatt a színész képesítés megszerzése mellett ezeket is megtanulhatja.

- Kit vesznek fel?

Vass Ágnes: Érettségivel lehet jelentkezni azoknak, akik hivatásul választanák a színpadot, és megalapozott tudást akarnak szerezni. A képzés abban az értelemben nyitott, hogy - mivel illeszkedik a Színház-és Filmművészeti Egyetem felvételi követelményeihez és oktatási anyagához - akit közben felvesznek a Színművészetire, vagy profi színházba, a tudását integrálhatja. Ugyanígy: aki már rendelkezik szakirányú tanulmányokkal, az - különbözeti vizsgával - második, vagy harmadik évfolyamra is jelentkezhet.

Címünk:  ETŰD Zeneművészeti Szakközépiskola
 1085 Budapest, Kölcsey u. 2.
 Tanulmányi iroda, I. 17.
 tel/fax: 269-5858
 email: etud@freemail.hu


Forrás: ETŰD Zeneművészeti Szakközépiskola  

süti beállítások módosítása