Reményik est és Béres Ilona

Az Alexandra Pódium pénteki progjamja a  lírakedvelõknek kedvez. Reményik Sándor verseit Hûvösvölgyi Ildikó tolmácsolásában hallhatják az est során az érdeklõdõk, Csendes csodák címmel. Vasárnap Alföldi Róbert vendége ezúttal Béres Ilona színmûvésznõ lesz.

Június 9-én pénteken, 19 órától egy különlegesen szép, lélekemelő verses esten vehetnek részt a lírakedvelők és minden érdeklődő. Csendes csodák címmel összeállítást hallhatnak Reményik Sándor verseiből. A költeményeket Hűvösvölgyi Ildikó tolmácsolja majd, aki így ajánlja e meghitt hangulatú, mélységet és a valódi értékeket közvetítő előadást:
"’Csendes csodák’ - ez Reményik Sándor egyik legszebb verse. Arra tanít, hogy éljünk figyelmesen és próbáljuk a kis dolgokban is megtalálni az örömöt; hiszen ezek az élet igazi csodái. S ha így teszünk, akkor talán eljuthatunk a megbékéléshez; a szereteten át Istenhez.
Ennek az útnak a kereséséről szól a Reményik estem, melynek során megismerhetik a mindössze 51 évet élt erdélyi költőfejedelem líráját. Versei a szív legmélyebb húrjait pendítik meg; ezért is választottam társamul a klasszikus-gitárt.
Ajánlom ezt a versfűzért mindazoknak, akik a harmóniát, a teljességet keresik. Kérem, fogadják szeretettel ezt a válogatást és a fiatal, tehetséges Csáki Andrást is, aki a Zeneművészeti Főiskola klasszikus gitár szakos növendéke."
Néhány vers ajánlásként: Ó Régi versek, Az én szobám, A szent vegetáció, Lélekvesztő, Ne ítélj! Kegyelem, Béke.

 

Béres Ilona az Odüsszeusz Tours c. előadásban
fotó: Gordon Eszter

Június 11.-én vasárnap, 17 órakor Alföldi Róbert vendége ezúttal Béres Ilona színművésznő lesz.
Béres Ilona 1964-ben végzett a Színház és Színművészeti Főiskolán Pártos Géza tanítványaként, majd a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. Az ezt követő évtizedekben játszott a Madách, a Nemzeti és a Vígszínház színpadán is. 2000 óta a Pesti Magyar Színház tagja s a Magyar Országos Színészegyesület elnöke. A Magyar Színházban számos csodálatos, emlékezetes darabban láthattuk, mint például Molnár Ferenc Hattyújában Beatrixként, a királynő szerepében Huszka - Martos Bob hercegében vagy Philaminteként Moliére: Tudós nők című előadásában. Vendégművészként gyakran szerepel a Bárka és az Örkény Színház színpadán. Az Örkény Színház, Odüsszeusz Tours című darabjában Béres Ilona, "képes mitikusan kortalanná emelni Pénelopét, aki most nem sző, mint a görög eposzban, hanem karácsonyfát díszít rendületlen. Egyike azoknak, akire sokáig emlékezni fogunk e színjátékból."

A Jászai Mari díjas, Érdemes és Kiváló művész, a Nemzeti Színház örökös tagja méltó címeit viselő színművésznővel való beszélgetésre mindenkit szeretettel vár a Pódium.

forrás: Alexandra Pódium

süti beállítások módosítása